Logo

Merkurius

NIMI: Merkurius on saanut nimensä roomalaisten jumalien viestinviejän mukaan.

KOKO: Maapallon läpi mahtuisi n. 3 Merkuriusta peräkkäin.

ETÄISYYS: n. 60 miljoonaa km. Saarijärven aurinkokuntamallin 1:miljardi -mittakaavassa Merkurius on vain n. 60 m päässä Auringosta.

KIERTOAIKA: n. 3 kk. Merkurius kiertää planeetoista Aurinkoa kaikkein lähimpänä. Se on vasinainen pikajuoksija, joten se ehtii kiertää Auringon n. 4 kertaa siinä kun Maapallo on ehtinyt vasta yhden kierroksen.

VAUHTI: Vauhti on aivan hurja, n. 300 000 km/h eli n. 90 km/s! Maan vauhti on vain n. 30 km/s. Maan vauhdilla menisit n. 2 sekunnissa Saarijärveltä Jyväskylään.

Mitä kauempana Auringosta planeetta tai asteroidi Aurinkoa kiertää, sitä hitaampi on sen vauhti. Pluton vauhti onkin vain n. 5 km/s.

PYÖRIMINEN: Yksi pyörähdys kestää n. 2,5 vuorokautta.

OLOSUHTEET: Pinta on kraatterien täplittämä kuten oma kuummekin. Sillä ei ole ilmakehää. Auringonpuoleinen pinta on aina valtavan kuuma, jopa n. 400 celsiusastetta. Samaan aikaan pimeällä puolella on n. 150 miinusastetta.

NÄKYMINEN MAAHAN: Merkurius näkyy vain aamulla hieman ennen auringonousua tai illalla auringonlaskun jälkeen, ja se näkyy aina melko vaatimattomana pisteenä lähellä taivaanrantaa vain muutaman asteen korkeudella. Kiikarilla kannattaa hakea.

Se näkyy säännöllisin väliajoin ja silloinkin vain muutaman päivän ajan. Sopivat katselupäivät löytyvät helposti pienestä keltaisesta Helsingin yliopiston almanakasta. Siinä on paljon muutakin kiinnostavaa jokamiehen avaruusasiaa.

MUUTA: Myös Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus näkyvät yöllä ajoittain paljain silmin, joskus jopa samaan aikaan. Kaikki planeetat kiertävät Aurinkoa lähes samassa ratatasossa, joten ne näkyvät aina jossain Eläinradan vyöhykkeellä. Eläinrata kulkee vinottain Linnunradan poikki.

Kaikki Eläinradan 13 tähtikuviota erottuvat helposti yöllä pilvettömällä taivaalla. Niiden Opettelemalla tunnistamaan tähtikuvioita yötaivaalta tulet varmasti nauttimaan omasta ympäristöstäsi aivan uudella tavalla. Yötaivaan tarkkailua voit opettaa myös ystävillesi. Aloita kuvioiden tunnistamisella. Tähtikarttoja on helposti saatavilla.avulla löydät helposti, missä kohtaa Eläinradan vyöhyke sijaitsee.

Opettelemalla tunnistamaan tähtikuvioita yötaivaalta tulet varmasti nauttimaan omasta ympäristöstäsi aivan uudella tavalla. Yötaivaan tarkkailua voit opettaa myös ystävillesi. Aloita kuvioiden tunnistamisella. Tähtikarttoja on helposti saatavilla.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/mercury/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Merkurius/
3-elo-2022 10:02