Logo

Venus

NIMI: Venus on saanut nimensä muinaisten roomalaisten rakkauden ja kauneuden jumalattaren mukaan.

KOKO: Se on suunnilleen saman kokoinen kuin Maapallo. Venuksella ei ole kuita.

ETÄISYYS: Aurinkokuntamallimme 1:miljardi -mittakaavassa Venus on vain n. 110 m päässä Auringosta. Ajoittain se on Maapallosta vain n. 40 m päässä.

KIERTOAIKA: Yhteen kierrokseen Auringon ympäri kuluu Venukselta aikaa n. 225 vrk, eli yksi Venuksen vuosi kestää vain n. 7,5 kk.

VAUHTI: Venuksen vauhti n. 35 km/s eli n. 115 000 km/h. Maapallon vauhti omalla radallaan on n. 30 km/s.

PYÖRIMINEN: Venus pyörii akselinsa ympäri päinvastaiseen suuntaan kuin muut planeetat, ts. idästä länteen, ja liike on hyvin hidas. Yksi Venuksen pyörähdys eli vuorokausi kestää n. 232 vrk eli n. 8 kk.

OLOSUHTEET: Venus kiertää Aurinkoa paljon lähempänä kuin Maapallo. Olosuhteet pinnalla ovat meille kammottavat. Venuksen ilmakehä on paljon paksumpi kuin Maapallolla. Siitä noin 96% on hiilidioksidia. Venuksen kasvihuoneilmiö on todella voimakas. Lämpötila planeetan pinnalla on lähes 500 C, koska kaasukehän suuri hiilidioksidipitoisuus estää lämpöä karkaamasta avaruuteen. Planeetan koko pinta on paksun pilvipeitteen peitossa, mutta pintaa on tutkittu mm. luotainten avulla. Pilvet ovat rikkihappopisaroita. Paine pinnalla on runsaat 90 ilmakehää eli samaa luokkaa kuin kilometrin syvyydessä Maan merien pinnan alla.

Luotaimet ovat havainneet pinnan melko tasaiseksi. Parin isomman vuoriston lisäksi pinta on lähinnä vain joitain loivia kohoumia.

NÄKYMINEN MAAHAN: Venus näkyy vuoden mittaan ajoittain aamu- tai iltataivaalla. Silloin se näkyy n. 10 kertaa kirkkaampana kuin yötaivaan kirkkain tähti Sirius. Mutta Venushan vain heijastaa Auringon valoa kuten muutkin planeetat. Miten se voi näkyä 10 kertaa kirkkaampana kuin Sirius? Siriushan on Aurinkoa paljon kirkkaampi tähti? Syy on siinä, että Sirius on n. 8 vv etäisyydellä! Ja Venus on vain muutaman valominuutin etäisyydellä.

Venus näkyykin hienosti ilta- tai aamutaivaalla. Silloin sen näkemiseen ei todellakaan tarvita apuvälineitä!

Tosin Venuksella on vaiheet samaan tapaan kuin Kuulla. Sen näkee, kun katsoo Venusta kaukoputkella tai kiikarilla.

Koska Venus nousee ennen Aurinkoa tai laskee Auringon jälkeen, sitä kutsutaan joko aamu- tai iltatähdeksi. Useimmat kai luulevatkin sitä tähdeksi. Ehkä sinäkin luulit?

MUUTA: Kaikki tähdet loistavat omaa valoaan, mutta kaikki planeetat vain heijastavat oman tähtensä valoa. Kaukana olevat muiden tähtien planeetat näkyvät liian heikosti näkyäkseen tänne asti edes isolla kaukoputkella. Mutta omassa Aurinkokunnassamme kaikki planeetat ovat meitä niin lähellä, että yöllä voi paljain silmin nähdä useampiakin planeettoja samanaikaisesti. Niistä Venus näkyy parhaiten. Kiikarilla tai kaukoputkella näkee kaikki muutkin Aurinkokunnan planeetat.

Kaikki planeetat kulkevat omilla radoillaan. Maasta katsottaessa Venus ja Maa ovat tässä mittakaavassa usein lähimmillään vain n. 40 m päässä toisistaan. Auringon jälkeen lähin tähti Proksima Kentauri olisi silloin samassa mittakaavassa n. 40 000 km päässä, joka on sama matka kuin on matka Maapallon ympäri!

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/mercury/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Venus/
3-elo-2022 10:02