Logo

Maa

NIMI: Suomen kielen Maapallo-nimi on muinaista perua. Muinaisille kreikkalaisille Maa on Terra ja roomalaisille Tellus.

KOKO: Maapallon läpimitta on n. 12 500 km, joten Maan läpi mahtuu peräkkäin n. 11 Suomea. Ja jos voisi ajaa 100 km/h ilman taukoa Maapallon läpi, aikaa kuluisi n. 5,5 vrk! Samalla vauhdilla Maapallon ympäri ajaen aikaa kuluisi n. 2 1/2 viikkoa eli n. 17,5 vuorokautta.

ETÄISYYS: N. 150 000 000 km Auringosta. Aurinkokuntamallissamme Maapallo on n. 150 m päässä Auringosta ja kooltaan vain 1,3 cm. Tässä samassa mittakaavassa Maa ja koko Aurinkokunta on n. 40 000 km päässä Proksima Kentaurista, joka on Auringosta seuraavaksi lähin tähti.

Auringosta valo tulee Maahan n. 8 minuutissa. Kaikki muut tähdet ovat meistä valovuosien päässä. (Yhden vv:n pituinen matka on n. 10 biljoonaa km).

KIERTOAIKA: Maan kierros Auringon ympäri kestää vuoden.

VAUHTI: n. 100 000 km/h eli n. 30 km/s. Sillä vauhdilla ajaisimme n. 2 sekunnissa Saarijärveltä Jyväskylään (n. 65 km). Siis nyt parhaillaankin liikutaan melkoista haipakkaa Auringon ympäri.

Mutta miksi me emme tunne lainkaan, että koko ajan liikumme, ja vieläpä näin kovaa vauhtia? Vastaus on, että tasaisesti jatkuvaa liikettä ei vain pysty tunnistamaan. Jos Maa jarruttaisi tai kiihdyttäisi vauhtiaan, sen huomaisi heti!

PYÖRIMINEN: Maapallon pyörähdys kestää 24 tuntia eli yhden vuorokauden. Pohjois- tai Etelänavalla pyörit vain paikallaan seisten, mutta Jyväskylässä, n. 63 leveyspiirillä, liikut jo n. 800 km/h kohti itää. Mutta Päiväntasaajalla vauhti on jo n. 1670 km/h. Muistatko nyt, miksi sinua ei tämäkään vauhti huimaa?

OLOSUHTEET ja TULEVAISUUS: Maapallolla vallitsevat olosuhteet ovat aivan ihanat ja elämälle suotuisat. Mutta millaiseksi mahtaa tilanne kehittyä jo seuraavien kymmenien vuosien aikana? Me olemme ihmiskuntana niin taitamattomia oman ympäristömme suojelijoina, ettei tahdo todeksi uskoa. Meidän holtittoman toimintamme ansiosta keskilämpötila Maapallolla nousee hiilidioksidin liiallisen tuotannon ansiosta vähitellen aivan sietämättömäksi ja tuhoisaksi! Keskilämpötila voi seuraavien kymmenien vuosien aikana nousta jopa kymmenillä asteilla!

Meren pinta tulee nousemaan jopa kymmeniä metrejä. Kun kaikki jäätiköt ovat sulaneet on merien vedenpinta noussut jo 50 m. Jo muutaman metrinkin nousu hukuttaa alleen laajat rannikoiden asuin- ja viljelyalueet. Mm. miljoonakaupunkien miljardit ihmiset joutuvat jättämään kotinsa. Minne heidät voi sijoittaa ja millä keinolla heidät voisi pitää hengissä, kun alavien alueiden ruoan tuotantokin loppuu dramaattisesti?

Kasvi- ja eläinkunnalle tulee mahdottomaksi sopeutua lämpötilan nousuun, joten täydellinen ekokatastrofi on tulossa. Ja jos sen annetaan tulla, se on peruuttamaton.

Lämpötila mm. merissä ja järvissä nousee. Jo muutaman asteen lämpötilan nousu vesissä riittää tuhoamaan niistä nykymuotoisen elämän, mm. korallit ja kalat.

Merissä veden haihtuminen kiihtyy ja pilvisyys ja sateet lisääntyvät hurjasti. Tuhoisia pyörremyrskyjä syntyy kaikkialla koko maapallolla paljon enemmän kuin nykyään. Pilvisyys alkaa olla kaikkialla vallitsevaa ja Aurinko näkyy harvoin.

Peruutusvaihdetta ei ole. Se mikä tuhoutuu, sitä ihmiskunta ei koskaan saa takaisin.

Miten on mahdollista, että tähän asiaan suhtaudutaan lähes kaikkialla näin välinpitämättömästi? Tulevat sukupolvet ovat meidän armoillamme. Tehokkaalla ympäristön suojelutoiminnalla on katastrofikiire!! Päättäjät, älkää enää viivytelkö. Nyt pitää pian tehdä monia jyrkkiäkin päätöksiä ja myös toteuttaa ne nopeasti.

NÄKYMINEN: Jos muilta aurinkokunnan planeetoilta hakisi taivaalta Maapalloa, se erottuisi yöllä kirkkaana pisteenä melko helposti. Varsinkin Maan lähiplaneetoilta.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/earth/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Maa/
3-elo-2022 10:02