Logo

Pluto ja muut Kuiperin vyöhykkeen kohteet

Kuiperin vyöhyke

Kuiperin vyöhyke sijaitsee Aurinkokunnan ulko-osissa. Siellä on paljon mielenkiintoisia kohteita. Näistä kääpiöplaneetoiksi lasketaan mm. Pluto, Haumea ja Makemake.

Kuiperin vyöhykkeen kohteita tunetaan pitkälti toista tuhatta, mutta siellä uskotaan olevan lukuisa määrä pieniä kappaleita, joita ei millään kaukoputkella näe.

Vyöhykkeen uskotaan olevan myös lyhytjaksoisten komeettojen lähtöalue. Esimerkiksi nimikkokomeettaamme eli Halleyn komeetta on tällainen lyhytjaksoinen komeetta. Sen jakso on 76 vuotta. Seuraavan kerran komeetta ilmestyy näkyviin vuonna 2061.

Pluto

Saarijärven Aurinkokuntamallin eli Arkin polun viimeinen kohde on kääpiöplaneetta Pluto, jota ennen vuotta 2006 pidettiin planeettana. Se haluttiin pitää mukana koska se on monelle tuttu kohde Kuiperin vyöhykkeellä. Mallimme mittakaavassa se saatiin mukavasti kiinitettyä Puuhapuisto Veijarin aitaan, jolloin pystymme kertomaan avaruudesta myös puistossa kävijöille.

NIMI: Pluto on saanut nimensä muinaisten roomalaisten Manalan eli kuoleman valtakunnan jumalan mukaan.

KOKO ja KUUT: Pluton halkaisija on vain n. 2 400 km. Se on vain n. 2/3 Maapallon Kuun halkaisijasta ja n. 1/2 Merkuriuksen halkaisijasta.

Plutolta on löydetty 5 kuuta. Kuiden nimet on poimittu muinaisten kreikkalaisten taruston Manalasta eli Kuoleman valtakunnasta. Nimet ovat Kharon, Manalan virran lautturi, Kerberos, vahtikoira, Styx, Manalan virta, Nix, yön jumalatar ja Hydra, hirviö.

Kharonia lukuun ottamatta kuut ovat hyvin pieniä. Kharon on halkaisijaltaan noin puolet Pluton halkaisijasta.

ETÄISYYS: Etäisyys Auringosta on n. 6 000 miljoonaa km (40 AU). Maa on vain 1 AU:n etäisyydellä Auringosta. Plutoon asti menoon luotaimelta kului aikaa n. 10 vuotta. Saarijärven aurinkokuntamallin eli Arkin polun mittakaavassa Pluto on n. 6 km päässä polun Aurinkopallosta.

LUOKITUS: Vaikka Pluto on pyöreä taivaankappale, joka kiertää Aurinkoa, se on niin pieni massaltaan, että se ei pysty pyyhkimään ympäristöään puhtaaksi muista kappaleista. Siispä Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU luokitteli v. 2006 Pluton kääpiöplaneetaksi. (Muita samat määritelmät täyttäviä kääpiöplaneettoja ovat Ceres, Makemake ja Eris)

KIERTOAIKA: n. 248 vuotta.

VAUHTI: n. 5 km /s. Maapallon vauhti on n. 30 km/s.

PYÖRÄHDYSAIKA: n. 6,5 vrk.

OLOSUHTEET: Plutolla ei ole ilmakehää. Lämpötila on n. -230 celsiusastetta, joka lähentelee jo absoluuttista nollapistettä eli -273 celsiusastetta. Meidän tuntemallemme elämälle ei siellä taida olla mitään kehittymisen mahdollisuutta.

NÄKYMINEN MAAHAN: Pluto näkyy kyllä yöllä, mutta vain isolla kaukoputkella huolellisesti hakien. Se on niin pieni ja niin kaukana.

MUUTA: Pluto sijaitsee ns. Kuiperin vyöhykkeellä. Vyöhyke on valtavan laaja pallomainen alue Aurinkokunnan ympärillä. Se ulottuu n. 30–50 AU:n päähän Auringosta. Siitä eteenpäin on ns. Oortin pilvi. Se ulottuu useamman sadan AU:n päähän.

Näiden molempien alueilla arvellaan olevan miljoonia asteroideja, ts. erikokoisia kiviä ja jäisiä ns ”likaisia lumipalloja”, joita jäi jäljelle, kun Aurinkokunta muodostui n. 4 miljardia vuotta sitten.

Kun tällainen kivestä ja jäästä koostuva ”likainen lumipallo” eli komeetan ydin lähestyy Aurinkoa ja alkaa sulaa ja höyrystyä, se näkyy taivaalla usein hyvinkin pitkäpyrstöisenä komeettana. Jotkut tavallista isommat komeetat ovat muinoin näkyneet Maapallolle aivan valtavan suurina. Pyrstö on voinut näkyä taivaanrannalta toiselle. Näistä on kerrottu mm. historian kirjoissa. Ehkä tulevina vuosina...

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/pluto/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Pluto/
3-elo-2022 10:25