Logo

Uranus

NIMI: Uranus on saanut nimensä muinaisten kreikkalaisten taivaan jumalan mukaan. Uranus on myös pääjumalan Zeuksen isoisä.

KOKO ja KUUT: Halkaisija on n. 51 000 km. Sen läpi mahtuisi peräkkäin n. 4 Maapalloa.

Uranuksella on n. 27 kuuta. Sen suurimmat kuut ovat Ariel, Umbriel, Titania ja Oberon.

ETÄISYYS: Uranuksen etäisyys Auringosta on n. 3000 miljoonaa km (20 AU). Maa on vain 1 AU:n etäisyydellä Auringosta. Uranukseen asti menoon luotaimelta kuluu aikaa n. 7 vuotta.

KIERTOAIKA: n. 84 vuotta.

VAUHTI: N. 6,8 km/s. Maapallon vauhti on n. 30 km/s.

PYÖRÄHDYSAIKA: n. 17 tuntia.

OLOSUHTEET: Uranus on iso ”kaasupallo” kuten Jupiter, Saturnus ja Neptunus. Näiden isojen kaasuplaneettojen sisällä vallitsee niin kova paine, että metaanin arvellaan siellä puristuvan timanteiksi. Siellä taitaakin sataa timantteja!

NÄKYMINEN: Uranus näkyy heikosti. Kiikari tai kaukoputki, hyvä tähtikartta sekä viimeisimmät tiedot planeettojen sijainnista Linnunradalla ovat välttämättömiä apuvälineitä uloimpien planeettojen taivaalta löytämiseen ja esimerkiksi vuotuisen liikkeen seuraamiseen. Uranus löytyy Eläinradalta hieman sinertävänä kuten Neptunuskin. Kiikari on hyvä apuväline kaikkien planeettojen havainnoimiseen.

MUUTA: Uranuksen akseli ei ole edes suunnilleen pystyssä ratatasoon nähden kuten muilla planeetoilla vaan kallellaan peräti n. 98 astetta, aivan kuin se ottaisi torkkuja radallaan.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/uranus/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Uranus/
3-elo-2022 10:22