Yhdysvaltalaisia lehtiä. Sky and Telescope.

28.10.2016 klo 14.22, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Sky & Telescope -lehteä julkaisee F + W Media, Inc. -konserniin kuuluva Sky & Telescope.

Kaksi volyymia muodostavat vuosikerran. Volyymi 132 tulee täyteen joulukuussa 2016. Kun lasketaan 66 vuotta taakse päin, päästään vuoteen 1950. Lehti aloitti ilmestymisensä kuitenkin useita vuosia aikaisemmin, marraskuussa 1941. Aikaisemmat lehdet The Sky ja The Telescope yhdistyivät Sky & Telescope -lehdeksi. Alussa vuosikerta ja volyymi olivat sama asia. Lokakuussa 1959 täyttyi volyymi 18. Seuraavaan volyymiin kuului kahdeksan numeroa. Volyymista 20 heinäkuussa 1960 alkoi nykyinen tapa jakaa vuosikerrat.

Sky & Telescope -lehden paperisena tilanneet saavat samaan maksuun digitaalisen version. Lehdestä voi tilata pelkän digitaalisen version.

Sky & Telescope -lehti kuului vuodesta 1979 lähtien usean vuoden ajan Astronomy-lehden tavoin lukuisten ursalaisten ryhmänä tilaamiin lehtiin.

Numero October 2016

Sky and Telescope, 2016, vol, 132, no 4, october

Sky and Telescope, 2016, vol, 132, no 4, october

Lokakuun 2016 numerossa on kannet pois lukien 84 sivua. Lehden kansikuvajuttu kertoo kahdeksalla sivulla Pluton ihmeellisen tarinan. Kansikuvan lisäksi J. Kelly Beattyn laatimaan kolmiosaisen sarjan ensimmäiseen artikkeliin kuuluu kolme suurta valokuvaa ja useita pieniä kuvia.

Havaintovälineiden historiaa käsittelee Ted Raffertyn kuusisivuinen artikkeli George Willis Ritcheystä, George Ellery Halesta ja Henry Chretienistä sekä heidän rakentamistaan edistyksellisistä peilikaukoputkista. Ted kertoo viidestä tapauksesta, joissa Ritcheyn ja Chretienin suunnitelmia on käytetty.

Numero November 2016

Sky & Telescope 2016 November

Sky & Telescope 2016 November

Sky & Telescope -lehti alkoi ilmestyä 75 vuotta sitten. Tämän vuoksi numeron kannessa on suuri 75. Lehden historiasta kertovat Peter Tysonin pääkirjoitus, Dennis di Ciccon artikkeli A Brief History of Sky & Telescope, perustajien Charles ja Helen Federerin lasten Charles Anthony (Tony) Federer III:n ja Barbara (Federer) Meredithin kirjeet sekä Alan MacRobertin artikkeli A Lifetime of Science and Skywatching. Dennis di Cicco kirjoitti artikkelinsa lopussa, että artikkeli on ote kirjasta, jota hänen ei ole tullut koskaan kirjoitettua.

J. Kelly Beatty jatkaa Pluton tutkimuksesta kertovaa artikkelisarjaansa. Planeettaturkijat tietävät nyt, että enin osa aikaisemmista Plutoa koskevista tiedoista ovat vääriä.

Vanhojen lehtien sisällöistä kertova palsta saa nyt kolmannen jäsenen. Aikaisempien 25 ja 50 vuotta sitten tapahtumien lisäksi tulee tapahtumat 75 vuotta sitten.

Numero December 2016

Sky & Telescope 2016 December

Sky & Telescope 2016 December

Lehden kansikuvajuttuna on J. Kelly Beattyn Plutosta kertovan artikkelisarjan kolmas ja viimeinen osa. New Horizons -luotaimen tutkijat kertovat, että Pluton viisi kuuta muodostavat mutkikkaamman järjestelmän kuin aikaisemmin oli oletettu.

Marc D. Rayman kertoo Dawn-luotaimen Cereksesltä löytämistä suolaesiintymistä, vesijäästä sekä mahdollisista aikaisemman valtameren jäänteistä.

Tunc Tezel kertoo uudesta tavasta muodostaa tuttu analemma. Kun yhden normaalin kuvan korvaa pimentynyt Aurinko, tuloksena on tutulemma. Alkuosa ”tutu” tulee turkin pimennystä tarkoittavasta sanasta ”tutulma.” Jos keksintö olisi tehty Turkin ulkopuolella, tuskin nimeä olisi etsitty turkin kielestä. Wikipedia ja sen sanakirja kertovat, että sana analemma tulee kreikan aurinkokellon jalustaa tarkoittavasta sanasta ”αναλημμα.” Analemman kuvausjärjestelyt tulee suunnitella huolella, koska kameran pitää olla vuoden ajan samassa asennossa Aurinkoon ja maisemaan nähden.

Donald W. Olson ja Shaun B. Ford kirjoittavat Edgar Allan Poesta ja hänen oudoista komeettoja koskeneista käsityksistään. Kirjoittajat selvittävät Poen outojen käsitysten lähtökohtia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *