Kotimaisia lehtiä. Arkhimedes. Fysiikan ja matematiikan aikakausilehti.

24.11.2016 klo 00.03, kirjoittaja
Kategoriat: Yleinen

Myös Arkhimedes on tullut Ursalle vuosikymmenten ajan. Vuonna 1982 lehden vuosien 1979–1981 numerot sidotettiin kolmeksi kirjaksi.

Numero 2/2016

arkhimedes_2016_2_300

Sisältö on jaettu osiin Pääkirjoitus, Uutiset, Artikkelit, Uusia kirjoja ja Muistokirjoituksia.

Pentti Ola kirjoittaa pääkirjoituksessaan matematiikan tärkeydestä.

Uutiset kertovat, että Andrew Wiles sai vuoden 2016 Abel-palkinnon. Vuodesta 2003 lähtien jaettu Abel-palkinto myönnetään erityisen syvällisistä ansioista ja vaikutuksista matematiikassa.

Toinen uutinen kertoo, että Suomen Fyysikkoseura täyttää ensi vuonna 70 vuotta.

Matematiikan tutkijoiden kokouksesta kertoo Aalto-yliopiston Kirsi Peltonen otsikolla Quasiweekend II–Ten years after. Ensimmäistä samannimistä konferenssia vietettiin vuonna 2005 Seppo Rickmanin ja Jussi Väisälän 70-vuotisjuhlien kunniaksi. Tämänkertaiseen tilaisuuteen oli saapunut yli sata kuulijaa ainakin 22:sta eri maasta. Puhujia oli yli 20. Uutisella oli mittaa runsaat kaksi sivua.

Juha Kallunki kertoo artikkelissaa radiotaajuuksilla tehtävästä aurinkotutkimuksesta. Viisisivuisessa artikkelissa on neljä kuvaa ja yksi havainnoista laadittu kaavio.

Simo K. Kivelä kertoo sadan vuoden takaisista Teknillisen korkeakoulun geometrisista malleista. Hänen ensimmäisenä tehtävänään vuonna 1966 oli järjestää muutossa huonoon kuntoon mennyt mallikokoelma. Nyt hänellä on edessään sama tehtävä. Hänellä on kaikki mahdollisuudet paneutua asiaan aikaisempaa huolellisemmin. Eläkeläisellä kun on vielä aikaakin.

Ilpo Vattulainen, Samuli Ollila, Kati Öörni, Artturi Koivuniemi, Kyösti Heimonen ja Simo Huotari muistelevat Marja Hyvöstä ja Ritva Serimaata, jotka menehtyivät vaikeisiin sairauksiin vuoden alkupuoliskolla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *