Kotimaisia lehtiä. Suomalainen kivi. Kiven käytön erikoislehti.

28.11.2016 klo 13.35, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Lehteä julkaisee Kiviteollisuusliitto ry.

Numero 1/2016

suomalainen_kivi_2016_1_300

Lehti kertoo kiven käytöstä useiden artikkelien ja lukuisten valokuvien avulla. Lehti on luettavissa myös näköispainoksena osoitteessa www.suomalainenkivi.fi. Lehdessä ei ole mainintaa vuodessa julkaistavien numeroiden määrästä.

Päätoimittaja Pekka Jauhiainen kertoo pääkirjoituksessaan ekologisesti kestävien kivituotteiden kasvavasta tarpeesta. Erkki Böös kertoo OP Ryhmän uudessa Vallilan toimipisteessä käytettävistä kivistä lattioiden materiaaleina. Artikkelin ingressi kertoo, että käytetylle kotimaiselle kivelle ei tässä projektissa ollut vaihtoehtoja.

Mirkka Kortelainen kertoo Erikoistumalla maailmanmarkkinoille -artikkelissaan Savitaipaleella toimivan Sorvikivi Oy:n toiminnasta.

Pienessä kuvassa on spektroliittipallo, joka valmistuttuaan pyörii ohuen vesikalvon päällä. Kuvan taustalla on kaksi trukkia ja pienehkö talo. Näihin verrattuna pallo ei voi olla kovin suuri. Kivi on hiottu palloksi 0,05:n tarkkuuella. Tarkkuuden yksikön pitänee olla millimetri. Kirjoittajan mukaan kiven paino on 27 000 tonnia ja ympärysmitta 2,62 metriä. Kirjallisuus antaa spektroliitin tiheydeksi 2,69–2,70 g/cm3 (2,69–2,70 kg/dm3 tai 2,69–2,70 tonnia/m3). Painon tulee kuitenkin olla 27 tonnia ja 2,62 metrin ympärysmitta tulee korvata 2,62 metrin halkaisijalla. Kivipallojen valmistaja Sorvikivi Oy kertoo sivustollaan, että kolmimetrinen spektroliittipallo painaa noin 38 tonnia.

Yhteydenotto lehden toimitukseen ei tuonut selvyyttä kivipallon massaan ja halkaisijaan. Kivialalla on totuttu suuriin massoihin. Tästä syystä mittayksikköjen virheellisyyksiä on vaikea huomata. Jos kivipallon korvaa kuution muotoisella vesisäiliöllä, jokainen voi päässä laskien tutkia, millaiseen säiliöön vettä tarvitaan kymmeniätuhansia kuutiometrejä.

Kokonaisuudessaan lehti antaa edustavan kuvan suomalaisista kivien käyttäjistä ja kiviteollisista yrityksistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *