Nyt löytyi massiivisin pieni musta aukko

1.11.2007 klo 08.11, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

Tutkijat ovat löytäneet painavimman tunnetun pienen mustan aukon. Havaittu kohde on jopa 24-33 Auringon massainen. Löytö on yllättävä, sillä teorioiden mukaan tämän kokoisia mustia aukkoja ei pitäisi olla edes olemassa.

Vain pari viikkoa sitten sama ennätys rikottiin 16 Auringon massaisen mustan aukon toimesta. Pienet mustat aukot syntyvät tähden kuollessa, ja niistä muodostuu yleensä noin 10 Auringon massaisia kohteita. Paljon tätä suurempia ei tavallisista tähdistä pitäisi edes pystyä syntymään.

”Emme olettaneet löytävämme näin massiivista tähden massaista mustaa aukkoa”, löydön tehnyttä ryhmää johtava Andrea Prestwich Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta kertoo. ”Näyttää siltä, että kuolevista tähdistä syntyvät mustat aukot voivat olla paljon suurempia kuin mitä olemme ajatelleet.”

Suuresta koostaan huolimatta tähdistä syntyneet mustat aukot ovat pieniä isoveljiinsä nähden. Galaksien keskustoissa on nimittäin usein monien miljoonien Aurinkojen massaisia jättiläismäisiä mustia aukkoja.

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Nyt havaittu musta aukko on 24-33 Auringon massainen. Taiteilijan kuvassa musta aukko on vasemmassa yläkulmassa ja sen kumppanitähti oikealla. Kuva Aurore Simonnet / Sonoma State University / Nasa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *