Kuun kaltainen seuralainen on harvinaisuus

21.11.2007 klo 08.28, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

Nasan Spitzer-avaruusteleskoopin avulla saatujen uusimpien tulosten mukaan oman Kuumme kaltaiset törmäyksessä syntyneet seuralaiset kiviplaneetoilla ovat todella harvinaisia. Niitä esiintyy ehkä vain 5-10 prosentilla tähtijärjestelmistä.

”Kun kuu syntyy valtavassa törmäyksessä pitäisi pölyä lentää kaikkialle”, kommentoi Nadya Gorlova Floridan yliopistosta. ”Jos syntyviä kuita olisi paljon olisimme havainneet paljon pölyä tähtien ympärillä – tällaisia havaintoja ei kuitenkaan ole.”

Nykyään yleisesti hyväksytyn teorian mukaan Kuu sai alkunsa noin 30-50 miljoonaa vuotta Auringon syntymän jälkeen, vain vähän sen jälkeen kun kiviplaneetat alkoivat tiivistyä. Noin Marsin kokoinen kappale törmäsi protomaahan ja irrotti sen kuoresta suuren määrän ainetta. Osa tästä aineesta putosi takaisin maanpinnalle, mutta osa kerääntyi muodostamaan Kuun.

Kaikkien muiden Aurinkokunnan kuiden uskotaan muodostuneen joko samanaikaisesti emoplaneettojensa kanssa tai sitten ne ovat emoplaneetan kaappaamia kappaleita.

Gorlovan tutkijaryhmä etsi viitteitä Kuun synnyttäneen kaltaisista törmäyksistä noin 400 tähdeltä, jotka kaikki ovat noin 30 miljoonan vuoden ikäisiä. Vain yhdessä näistä tähtisysteemeistä havaittiin etsitty pölymäärä. Kun otetaan huomioon aika, jonka pöly olisi havaittavissa, päädyttiin arvioon että Kuun kaltaisen seuralaisen muodostuminen tähtijärjestelmässä tapahtuu korkeintaan 5-10 prosentilla tapauksista.

Lue aiheesta lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Kuu ja Maa Galileo-luotaimen kuvaamina vuonna 1992. Tutkijoiden mukaan Kuun kaltainen kappale syntyy korkeintaan 5-10 prosentissa tähtijärjestelmistä. Kuva Nasa / JPL / Caltech

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *