Paavola 13.10.2023

Olimme 13.10.2023 Paavolassa havainnoimassa muutamien henkilöiden kesken. Kiitos kaikille mukana olleille! Liekö epävarma pilvisyysennuste lopulta syönyt uskallusta useilta lähteä mukaan, sillä lisääkin olisi mahtunut 😉 Sää salli havainnot lopulta luvatun aikavälin eli klo 19-21, joten tällä kertaa pieni riski kannatti. 

Havainnoimme mm. seuraavia kohteita:

  • Vega
  • M57, Lyyran rengassumu
  • Kaksoistähtijoukko
  • M31, Andromedan galaksi
  • Jupiter

Eteläinen taivas oli sen verran pilvinen että Saturnusta emme pystyneet havaitsemaan.

Teimme myös muutamia tärkeitä huomioita jatkokäytön kannalta. Ensinnäkin, seuranta toimii moitteetta. Sekä napasuuntaus että tuntiakselin kellokoneisto toimivat tarkasti. Toisekseen, linssiputket ovat hyvin samassa linjassa. Myös newtonin näkökenttä osuu samaan kohteeseen kun okulaarit valitaan sopivasti ja suurennokset eivät ole järin suuria. Newton on myös säilynyt hyvin kollimoinnissa, joten sitä kannattaa rohkeasti käyttää. Nyt käytimme kaikkea kolme putkea yhtä aikaa ja havainnointi sujui jouhevasti. Myös kuvailua pääsimme harrastamaan. Kuvun toiminta on parantunut kesäisten talkookunnostusten myötä. Havaitsemaan kannattaa kuitenkin vielä toistaiseksi lähteä yhdessä kaverin kanssa, sillä kuvun pyörittäminen yksin on raskasta yksinään. Teemme tälle jotain tulevaisuudessa. 

Kiitos vielä kaikille! Pyrimme järjestämään vastaavia yhteisiä havainnointi-iltoja lisää. Keskustellaan näistä lisää vaikka etäkerhoiltojen merkeissä, joista seuraava on loka-marraskuun vaihteessa. Laitamme tästä myöhemmin lisää infoa.

Ystävällisesti

Jaakko

(Kuva ja tekstin muokkaus Antti)