Arktos ry:n tähtitorni sijaitsee Paavolassa, Siikajoen kunnassa, noin 45 kilometriä Oulusta etelään. Paikan valintaperusteena on ollut riittävä pimeys (tarvitaan varsinkin tähtivalokuvauksessa) sekä mahdollisimman lyhyt matka Ouluun.

Tornin rakennustyö alkoi kesällä 1987 ja torni valmistui 1989. Kaukoputki on sijoitettu noin neljän metrin korkeudelle maasta rakennuksesta irti olevan betonipilarin päälle. Putken ja havaitsijoiden suojana on metallinen puolipallokupu. Yhdistys sai  taloudellista avustusta Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä tornin peruskorjaukseen 2011, jolloin tornin valkoinen ulkovuori vaihdettiin maaseudun maisemaan paremmin sopivaksi punaiseksi. Tornia kunnostettiin talkoovoimin edellisen kerran kesällä 2023.

Paavolan tähtitorni on Arktos ry:n omaisuutta ja jäsenillä on oikeus käyttää tornia ja sen laitteistoa tähtitieteen harrastamiseen.

Tähtitornille?

Toistaiseksi Paavolan tähtitornilla ei järjestetä yleisö- tai tilausnäytöksiä. Mikäli mielesi tekee päästä havainnoimaan, onnistuu se parhaiten liittymällä mukaan toimintaan. Tämä puolestaan onnistuu maksamalla jäsenmaksun ja osallistumalla etäkerhoiltoihin, joita järjestetään noin kerran kuussa. Yhteisiä havaintoiltoja Paavolaan suunnitellaan kerhoilloissa ja sähköpostilistalla.


Oma avain tornille voidaan myöntää jäsenille, jotka ovat osoittaneet osaavansa käyttää laitteistoa ja tornia asianmukaisesti.

Paavolan torni yöllä. © Olli Pakkanen