Suomalaiset mallintavat Marsin ilmakehää

18.11.2007 klo 12.26, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Suomalaisen tutkijan Anni Määttäsen mukaan suurin osa Marsin pilvistä on muodostunut vesijäästä, mutta niiden lisäksi hyvin kylmässä naapuriplaneettamme napayössä sekä korkealla sen ilmakehässä syntyy myös hiilidioksidipilviä. Simulaatioissa pilvikiteet muodostuvat höyrystä suoraan jääksi Marsin kaasukehässä leijuvien pölyhiukkasten päälle.

Määttänen toteaa, että vaikka Marsin pilvillä näyttää olevan vain pieni vaikutus nykyiseen ilmastoon, niiden merkitys on saattanut aiemmin olla paljon suurempi. Siksi myös pilvien syntyprosessin ymmärtäminen voi olla edellytys muinaisen Marsin ilmakehän tarkalle mallintamiselle.

Määttäsen väitöskirjan toinen pääaihe on Marsin ilmakehän pinnan lähellä oleva osa ja siellä vallitsevat olosuhteet. Tulosten mukaan vesihöyryllä on yhdessä pölyn kanssa suuri vaikutus Marsin pintalämpötiloihin. Tämän takia vesihöyry pitäisi ottaa nykyistä tarkemmin huomioon punaisen planeetan ilmastoa kuvaavissa malleissa.

Määttänen väittelee Marsin meteorologiasta Helsingin yliopistolla 23.11. Anni Määttäsen väitöskirja löytyy täältä (englanniksi)

Kuva Anni Määttänen / Helsingin yliopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *