MRO kuvasi Marsin kuita

28.11.2007 klo 07.54, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Marsin kuut Phobos ja Deimos on kuvattu käyttämällä Mars Reconnaissance Orbiter -luotaimen CRISM-kameraa.

Ensimmäisen kerran Marsin kuita kuvasivat Mariner 9 -luotain sekä Vikingien kiertolaisluotaimet. Luotainten mittauksista kävi ilmi, että kuut ovat hyvin tummia. Phobos heijastaa ainoastaan 5 prosenttia ja Deimos 7 prosenttia siihen osuvasta valosta, kun Maan Kuun heijastuskyky on 12 prosenttia.

Ensimmäisten luotainkuvien perusteella Marsin kuita pidettiin kondriitti-tyyppisinä asteroideina, jotka Mars on kaapannut painovoimallaan. Uudempien tutkimusten mukaan ne muistuttavat kuitenkin enemmän ulommasta aurinkokunnasta löytyviä D-tyypin asteroideja. Molemmat kuut ovat myös selvästi punertavampia kuin ensimmäisistä luotainkuvista aikoinaan pääteltiin.

Lähempänä kiertävä ja suurempi 21-kilometrinen Phobos näyttää Marsin pinnalta katsottuna halkaisijaltaan noin kolmasosan kokoiselta verrattuna Kuun näkymiseen Maasta. Kauempana kiertävä pienempi 12-kilometrinen Deimos taas erottuu vain kirkkaana tähtimäisenä kohteena.

Aiheesta lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Marsin kuut Photos (ylempänä) ja Deimos (alempana) Marsin kiertoradalla olevan MROn kuvaamina. Väärävärikuva liioittelee kuiden värieroja ja tuo esiin Phoboksen pinnalla olevan harmaan materiaalin, joka on levinnyt sen valtavan, 9-kilometrisen kraatterin synnyttäneessä törmäyksestä. Kuva Nasa / JPL / JHUAPL

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *