Hubble kuvasi Holmes-komeettaa

16.11.2007 klo 07.58, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Taivaalla paljain silmin näkyvää Holmes-komeettaa on kuvattu myös avaruudesta. Hubble on ottanut useina päivinä kuvia komeetan ytimestä tarkemmin kuin maanpinnalta on tähän asti tehty. Toistaiseksi on vielä epäselvää, mikä aiheutti Holmesin kirkkauden kasvamisen noin puolimiljoonakertaiseksi 24 tunnin kuluessa 23. lokakuuta alkaen.

Hubble pystyy erottamaan Holmesin ytimen alueelta 54 kilometrin kokoisia yksityiskohtia. Tämä ei kuitenkaan riitä vain noin 3,4 kilometrin kokoisen kiinteän ytimen erottamiseen. Sen sijaan komeetan sydämen pöly- ja kaasupilvestä pystytään erottamaan eri tiheyksisiä alueita.

”Enimmäkseen Hubble näkee vain mikroskooppisista hiukkasista heijastunutta auringonvaloa”, selostaa Hubblen Holmes-tutkimusta johtava Hal Weaver Johns Hopkinsin yliopiston soveltavan fysiikan laboratoriosta. ”Viime päivinä olemme erottaneet merkkejä myös ytimestä itsestään Hubblen kuvissa.”

4. marraskuuta otetussa kuvassa erottuu, että ytimestä purkautuvat pölysuihkut ovat noin kaksinkertaisia tiheydeltään itä-länsi-suunnassa verrattuna pohjois-etelä-suuntaan. Tämä saa komeetan ytimen näyttämään hieman rusettimaiselta.

Aiheesta lisää ESAn Hubble-sivuilla (englanniksi)


Hubblen ottaman kuvan skaala koko komeettaan verrattuna


Lue aiempi uutinen komeetan yllättävästä kirkastumisesta

Hubblen 4. marraskuuta ottamassa kuvassa näkyy komeetan sydän. Kuvaa on käsitelty korostamaan pölyn tiheyden eroja lähellä komeetan ydintä. Kuva Nasa / ESA / H. Weaver (The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *