Spitzer arvioi planetaarisen sumun pölymäärän

21.12.2007 klo 07.55, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

Tutkijat ovat pystyneet mittaamaan supernovaräjähdyksessä syntyneen valtavan pölymäärän käyttämällä apunaan infrapunan aallonpituusalueen Spitzer-avaruusteleskooppia. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun pölyn määrä pystyttiin arvioimaan tarkasti – sitä vaikuttaa olevan sumussa noin 10 000 Maan massan verran.

”Voimme todeta yksiselitteisesti, että havaitsemamme pöly syntyi Cassiopeia A:n räjähdyksessä”, selostaa Nasan Spitzer tiedekeskuksen Jeonghee Rho. ”Koska Cassiopeia A on omassa galaksissamme, pystymme tutustumaan sen yksityiskohtiin kunnolla.”

Pöly on välttämätöntä kiviplaneettojen ja myös elämän syntymiselle, sillä kaikki kehomme raskaammat alkuaineet ovat alun perin tähtipölyä. Maailmankaikkeuden ollessa nuori, ensimmäisen sukupolven tähdillä sitä ei vielä ollut.

Massiivisten tähtien supernovaräjähdykset levittävät avaruuteen pölyä, josta osa jatkaa kiertokulkuaan kerääntyen uusien kaasusta tiivistyvien tähtien ympärillä planeetoiksi.

Aiheesta lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Lähes joulukoristeelta näyttävä pallo on planetaarinen sumu eli jäännös tähden räjähdyksestä supernovana. Infrapuna-alueen väärävärikuvassa piikaasu näkyy sinisenä ja argon vihreänä. Punertava aine on pölyä, jota Cassiopeia A:sta on löydetty noin 10 000 Maan massan verran. Sumu sijaitsee noin 11 000 valovuoden etäisyydellä. Kuva Nasa / JPL-Caltech

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *