Phoenix Lander saapui Floridaan

11.5.2007 klo 07.00, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Yhdysvaltain ilmavoimien C-17-kuljetuslentokone kuljetti maanantaina Nasan Phoenix Mars Lander -luotaimen Coloradosta Floridaan, josta Phoenix aloittaa paljon pidemmän matkan ensi elokuussa.

”Tämä on kriittinen merkkipaalu ohjelmassamme”, kertoi Peter Smith Arizonan yliopistosta. ”Insinöörimme ovat saaneet luotaimen kokoamisen ja testaamisen valmiiksi. Testit osoittavat, että instrumentit ovat valmiina vastaamaan luotaimelle asetettuja korkeita laatuvaatimuksia.”

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Phoenix Mars Lander laukaistaan Delta II -kantoraketilla aikaisintaan elokuun 3. päivänä. Sen matka Marsiin tulee kestämään kuusi kuukautta, jonka jälkeen se laskeutuu tasangolle naapuriplaneettamme napa-alueen tuntumaan.

Luotain sisältää robottikäsivarren kaivamista varten ja monipuolisen lajitelman instrumenttejä, joilla se tutkii marsperää ja etsii mahdollisia todisteita mikrobitason elämästä Marsissa. Mukana on myös Ilmatieteen laitos, joka toimitti paineenmittauslaitteiston Phoenixiin.

Nasa suorittaa seuraavien viikkojen aikana testejä, ja jos luotain suoriutuu niistä, asennetaan lämpökilpi paikoilleen. Tämän jälkeen testataan vielä Phoenixin kykyä irtautua kantoraketista ja viikkoa ennen laukaisua luotain asennetaan Delta II -kantoraketin nokkaan.

Lue lisää Nasan verkkosivuilta (englanniksi)

Taiteilijan näkemys Phoenix-laskeutujasta. Kuva Nasa / JPL.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *