Chandra nappasi kautta aikojen kirkkaimman supernovan

8.5.2007 klo 07.15, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

Nasan Chandra-röntgenteleskooppi sekä useat maanpäälliset kaukoputket ovat havainneet absoluuttisesti kirkkaimman koskaan nähdyn supernovan. Löytö tehtiin galaksista NGC 1260, joka sijaitsee 240 miljoonan valovuoden etäisyydellä.

”Tämä oli todella hirviömäinen räjähdys, energialtaan satakertainen normaaliin supernovaan verrattuna”, kuvailee Nathan Smith Kalifornian yliopistosta. ”Se tarkoittaa, että havaittu tähti on ollut niin massiivinen kuin tähden on ylipäätänsä mahdollista olla, massaltaan noin 150-kertainen Aurinkoomme verrattuna. Emme ole milloinkaan ennen nähneet vastaavaa.”

Havaitun kaltainen supernovaräjähdys saattaa tapahtua myös omassa galaksissamme. Eta Carinae on yksi suurimmista tunnetuista tähdistä ja se sijaitsee noin 7500 valovuoden etäisyydellä meistä. Tähti on osoittanut sitä tarkkailtujen parinsadan vuoden aikana merkkejä epävakaudesta ja saattaa räjähtää supernovana lähes milloin tahansa. Sen räjähdys olisi hienoin modernin siviilisaation aikana havaittu supernova.


Aiheesta lisää Nasan sivulta (englanniksi)

Yllä taiteilijan näkemys supermassiivisen tähden supernovaräjähdyksestä. Alapuolella Lick-observatorion ja Chandran kuvat havaitusta supernovasta 2006gy. Piirros Nasa / CXC / M.Weiss Röntgenkuva: Nasa / CXC / UC Berkeley / N.Smith et al. Infrapunakuva: Lick / UC Berkeley / J.Bloom & C.Hansen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *