COROT-luotaimen tarkkuus löi tutkijat ällikällä

4.5.2007 klo 17.25, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

Tänä vuonna työnsä aloittanut COROT-luotain on löytänyt ensimmäisen eksoplaneettansa. Kyseessä on jättiläisplaneetta auringonkaltaisen tähden ympärillä. Merkittävämpää kuin itse löytö on nyt paljastunut luotaimen tulosten tarkkuus, joka lyö laudalta kaikki ennakkoarviot.

Ensimmäinen eksoplaneetta havaittiin ainoastaan 0,03 prosentin virheellä vain yhden tunnin kestäneen havaintojakson aikana. Datasta ei ole vielä poistettu kaikkea kohinaa ja häiriöitä, joiden poistamisen jälkeen virheen arvioidaan putoavan vain viiteen sadastuhannesosaan. Lisähavainnoilla se vähenee vielä siitäkin.

COROTin yllättävä suorituskyky tarkoittaa sitä, että luotain pystyykin havaitsemaan peräti kolme kertaa pienempiä planeettoja kuin aluksi luvattiin. Ovi on näin aukeamassa ehkä jopa maapallon kokoluokan kiviplaneettojen löytämiseen!

Ranskalaisluotaimen ensimmäinen eksoplaneetta on nimeltään COROT-Exo-1b, ja se on tyypiltään kuuma kaasujättiläinen. Eksoplaneetan halkaisija on noin 1,8 Jupiteria ja se kiertää noin 1,5 vuorokaudessa emotähtensä ympäri. COROT-Exo-1b sijaitsee noin 1500 valovuoden etäisyydellä Maasta Yksisarvisen tähdistössä. Kohteen massa on noin 1,3 Jupiterin massaa.

”Tänään esittämämme data on edelleen raakadataa, mutta poikkeuksellista”, selitti tutkija Malcom Fridlund ESAsta. ”Se kertoo siitä, että luotaimen järjestelmät toimivat joissain tapauksissa jopa 10 kertaa oletettua paremmin. Tällä tulee olemaan valtava merkitys projektin tuloksiin.”

COROT havaitsee eksoplaneetan sen kulkiessa emotähtensä ja Maan välistä, jolloin tähden valokäyrässä näkyy hienoinen himmeneminen. Luotain havaitsee samanaikaisesti suurta määrää kohteita rajatulla taivaan alueella, ja tässä piilee yksi sen vahvuuksista. Havaintotyö on ollut nyt käynnissä noin 60 vuorokauden ajan.

Lue lisää ESAn sivuilta (englanniksi)

Taiteilijan näkemys uudesta eksoplaneetasta kiertämässä emotähteään. Kuva Nasa / ESA / G. Bacon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *