Tähtiharrastajat tekemään tiedettä!

30.9.2008 klo 08.33, kirjoittaja
Kategoriat: Projektit , Uutiset

EPSC 2008 pidettiin Saksassa Muensterin kaupungissa ja vaikka konferenssi onkin suunnattu pääasiassa ammattilaisille, niin tarjosi se paljon myös harrastajalle.

Harrastuspuoli oli hyvin esillä ja keskiviikkona 24.9. oli ihan oma sessio vain tähtiharrastusasiaa. Session nimi oli ”Outreach and Amateur Astronomy” ja se piti sisällään mm. seuraavia aiheita.

Making data from amateur astronomers scientifically useful
Modern techniques of planetary imaging in use by amateurs and their application to the study of the atmospheric dynamics of Jupiter and Saturn.
JUPOS: amateur analysis of Jupiter images with specialized measurement software.
Venus in Infra Red light – ground to ground with amateur equipment.

.. ja paljon muuta. Koko tapahtuman ohjelman (siis myös amatööriosion) löydätte tämän linkin takaa. PDF-tiedostolla on kokoa noin 3MB. Kannattaa tutustua, jos vaikka ensivuodeksi joku innostuisi osallistumaan Potsdamin konferenssiin.

Lisäksi amatööriosioissa käsiteltiin laajasti tulevaa kansainvälistä tähtitieteenvuotta, IYA 2009:iä. Sille oli varattu oma osio joka valaisi hyvin miten pitkällä suunnitelmat ovat mm. NASA:ssa ja ESA:ssa sekä muutamissa suurissa maissa.

Posteriosioissa oli myös yllättävän paljon harrastuspostereita esillä. Varsinkin meteoripuolella oli tarjontaa mm. Perseidien harrastustutkimuksesta. Planeettapuolella oli pari harrastusaiheista posteria jotka keskittyivät lähinnä maanpäällisiin kuviin ja niiden käsittelyyn. Varsinkin Marsista oli ihan näyttävä posteri esillä. Harmittaa vaan, ettei Suomesta ollut yhtään posteria, koska mm. planeettapuolelta olisi helpostikkin voinut tehdä posterin. Puhumattakaan eksoplaneettahavainnoista. Itseasiassa eksoplaneetoista ei ollut yhtään posteria, edes ammattilaisilta. Jos tämän olisi etukäteen hoksannut, olisi siinä ollut erinomainen paikka tuoda suomalaista proam-harrastusta tunnetuksi maailmalla. No jotain sentään jäi käteen ja ohessa onkin muutama mukava linkki jotka kannattaa tsekata.

Venus Ground-Based image Active Archive
European Planetary Science Congress 2008
UNIScience.tv (videoita tapahtumasta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *