Havaintohankkeita torniverkkolaisille

22.4.2011 klo 19.48, kirjoittaja
Kategoriat: Projektit , Uutiset

Cygnuksella 2010 oli puhetta mahdollisesta eksoplaneettojen havaintokampanjasta. Alkuvuonna 2011 Grazissa järjestettiin asiaa valmistelevassa workshopissa ja nyt näyttää että siellä ehdotetut havaintohankkeet toteutuvat. Ohessa on lyhyesti listattu ko. workshopin tuloksena syntyneet havaintokohteet ja -kampanjat.

1. COROT:n löytämien eksoplaneettojen monitorointi
– COROT on löytänyt joukon eksoplaneettoja, mutta niiden jatkuva seuranta on vaikeaa. On jopa niin, että joitakin jo löydettyjä eksoplaneettoja on ”kadotettu” liian vähäisten havaintojen takia. Tarkoitus olisi ”löytää” nämä eksoplaneetat ja tehdä niistä havaintoja.

2. COROT:n vahvistamattomien eksoplaneettojen löytäminen / etsiminen.
– Tämä varmasti kaikkia torniverkkolaisia kiinnostava havaintohanke sai joku aika sitten COROT:n tiedetiimin hyväksynnän muutamilla ehdoilla. Ehtoina ovat mm. se että mahdolliset löydöt hoidetaan COROT:n tiedetiimin kautta. COROT: n tiedetiimi sitten julkaisee löydökset / varmistukset. Suurena motivaattorina lienee pro-am -harrastajille se, että saa nimensä löytäjien listalle ja julkaisuihin.

3. Muiden tähtien koronanmassapurkauksien havaitseminen fotometrisesti.
– Muiden tähtien kuin Auringon massapurkauksia tutkitaan, mutta fotometrisiä havaintoja niistä tehdään erittäin vähän. Tähän voisivat pro-am -harrastajat tuoda huomattavaakin parannusta. Bonuksena on se, että tähän hankkeeseen osallisujat voivat saada sponsorointina havaintojentekoon soveltuvia suodattimia (jos niitä ei jo ennestään ole).

Havaintohankkeita esitellään tarkemmin ainakin tulevan vuoden Cygnuksella ja mahdollisesti ennen sitä Helsingissä järjestettävässä fotometria workshopissa. Fotometria workshopista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä harri.haukka[ät]fmi.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *