Gammapurkausta GRB080319B havaittiin kolmella havaintoasemalla.

21.3.2008 klo 11.27, kirjoittaja
Kategoriat: Havainnot , Uutiset

GRB080319B havaintoja tehtiin Hankasalmella, Härkämäellä ja Hyvinkäällä. Härkämäellä Hentusen Veli-Pekka ja Nissisen Markku saivat kuvattua jälkihehkun noin 15 tuntia gammapurkauksen havaitsemisen jälkeen. Jälkihehkun kirkkaus oli jo laskenut laitteiston havaintokyvyn rajoille, mutta siitä huolimatta sen kirkkaus saatiin mitattua. Kirkkaudeksi Härkämäellä saatiin noin 19 magnitudia.

Hankasalmella Oksasen Arto ja Olli-Pekka Reimaala käyttivät observatorion etäkäyttöä ja saivat kuvattua jälkihehkun noin neljä tuntia Härkämäen havainnon jälkeen. Arton ja Ollin mittauksien mukaan kirkkaus oli myös noin 19 magnitudia. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että kirkkaus ei olisi muuttunut Härkämäen ja Hankasalmen havaintojen välillä. Syynä tähän on se, että molemmissa havainnoissa käytettiin eri tarkistustähteä joka hieman vaikuttaa kirkkauden määrittelemiseen.

Kehusmaan Petri (Slope Rock Observatory) Hyvinkäältä yritti myös tehdä havaintoja jälkihehkusta, mutta Petri ei saanut jälkihehkua kuvattua. Petrillä oli kuvauskalustona 8 tuumainen kaukoputki ja GRB080319B oli hiipunut jo kaukoputken rajamagnitudin (noin 17 mag.) ulottumattomiin.

Nopean toiminnan johdosta edelllä mainituista havainnoista tehtiin myös NASA:n GCN circulaari.

Lisää aiheesta ja kuvat löytyvät seuraavien linkkien takaa:

– Härkämäen havinnot (suomeksi, englanniksi)
Hankasalmen havainto
Kehusmaan Petrin havainto
NASA:n GCN cirkulaari
Tähdet ja avaruus -lehden verkkouutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *