Fotometriakurssi Hankasalmella lauantaina 25.8.

13.8.2007 klo 09.25, kirjoittaja
Kategoriat: Projektit , Uutiset

Havaintotorniverkko järjestää fotometriakurssin kaikille fotometriasta kiinnostuneilla Hankasalmen observatoriolla 25.8.

Kurssin vetäjänä toimii Arto Oksanen jolla on vuosien kokemus fotometriasta ja harrastajatutkimuksen teosta. Kurssi alkaa puolelta päivin ja loppuu illansuussa. Ohessa hieman tarkemmin kurssin sisältöä.

Kursssipaikalla on havaintomahdollisuus Hankasalmen laitteilla (40 cm Ritchey-Chretien teleskooppi Paramount ME -jalustalla ja SBIG STL-1001E CCD-kamera) perjantai- ja lauantai-iltoina.

Kurssilla keskitytään siis fotometriaan, eli tähtien (tähtimäisten kohteiden) kirkkauden mittaamiseen CCD-kuvista. Olisi suotavaa, että mahdollisimman monella olisi oma tietokone mukana ja siinä MaxImDL-ohjelma valmiiksi asennettuna (30 pv demoversion saa osoitteesta http://www.cyanogen.com/downloads/maxim_main.htm).

Kurssin sisältö:
– kuvaaminen
– kuvien kalibrointi (bias, dark, flat)
– fotometrian käsitteet
– instrumentaalimagnitudin mittaaminen
– suhteellinen fotometria
– aikasarjafotometria
– havaintojen raportoiminen
– havaintotuloksia

Kurssi pidetään työpajatyyppisesti, jolloin jokainen pääsee itse harjoittelemaan. Omia kuvia voi ottaa mukaan ja Artolla on runsaasti esimerkkikuvia mitattavaksi.

Tervetuloa kurssille. Jotta saamme tietää suunilleen osallistujien määrän, niin ilmoittautumisia voi laittaa Harri Haukalle osoiteeseen harri.haukka (ÄT) wkassiopeia.net.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *