Universumi näyttää staattiselta 3000 miljardin vuoden päästä

27.5.2007 klo 11.09, kirjoittaja
Kategoriat: Astrobiologia

Tutkijoiden mukaan 3000 miljardin vuoden päästä universumimme laajenemista ei voi enää havaita. Silloin näkyvä universumi koostuisi ainoastaan Linnunradasta ja muutamasta läheisestä naapurigalaksista, joiden takana tyhjä avaruus jatkuisi kauemmaksi kuin mitä on mahdollista nähdä.

Syy kaiken muun katoamiseen löytyy maailmankaikkeuden laajenemisesta. Laajenemisen takia kauempana olevat kohteet etääntyvät meistä nopeammin ja lopulta suurin osa maailmankaikkeudesta on niin kaukana, että sen etääntymisnopeus on valonnopeutta suurempi.

Fysiikan lakeja ei kuitenkaan tässä rikota, sillä etääntyminen johtuu kohteen ja havaitsijan välissä olevan avaruuden laajenemisesta, ei kohteen todellisesta nopeudesta. Näin ollen koko nykyinen maailmankaikkeus tulee pirstoutumaan lukuisiin pieniin saarekkeisiin.

Tulevaisuuden yksinäisessä Linnunradassa keskeiset todisteet modernin kosmologian puolesta ovat kadonneet näköhorisontin ulkopuolelle. Näin esimerkiksi alkuräjähdysteoriaa ei välttämättä enää pystyttäisi kehittämään, mikäli jokin uusi Linnunradan sivilisaatio joutuisi aloittamaan oman maailmankuvansa rakentamisen alusta asti – ilman mitään tietoa muinaisesta tähtitaivaasta. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/07).

Case Western -yliopiston lehdistötiedote (englanniksi)

Galaksia NGC 7331 kutsutaan usein Linnunradan kaksoseksi. Myös se tulee tulevaisuudessa katoamaan tähtitaivaalta. Kuva Nasa / JPL-Caltech

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *