Auringon uusi aktiivisuussykli alkaa pian

10.12.2007 klo 08.06, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Japanin avaruusjärjestön Hinode-luotain odottelee parhaillaan ensimmäisiä merkkejä Auringon uuden 11-vuotisen aktiivisuusjakson alkamisesta. Vaikka Aurinkoa on tutkittu satojen vuosien ajan, liittyy sen toimintaan vielä useita mysteerejä. Yksi niistä ovat aurinkotuulen suuren nopeuden aiheuttajaksi uskotut Alfvénin aallot.

”Tähän asti Alfvénin aaltoja on ollut mahdotonta tutkia havaintovälineiden vajavaisen erotuskyvyn vuoksi”, selostaa Hinoden parissa toimiva Alexei Pevtsov Nasan pääkonttorista. ”Hinoden avulla olemme pystyneet tekemään niistä suoria havaintoja, ja se auttaa selittämään aurinkotuulen energian alkuperää.”

Alfvénin aallot ovat voimakkaita magneettisia aaltoja Auringon lähistön varatuissa hiukkasissa. Niiden olemassaolon ennusti ruotsalainen fyysikko Hannes Alfvén jo vuonna 1942.

Hiljaiseloa viime vuodet viettänyt Aurinko saavuttaa maksimiaktiivisuutensa joko 2011 tai 2012. Joidenkin ennusteiden mukaan luvassa on suurin aktiivisuus 50 vuoteen, sillä Auringon aktiivisuus on viimeisten syklien aikana kasvanut. Hinode-luotaimen havaintojen avulla pyritään muodostamaan parempi malli avaruuden sääennusteille ja siten minimoimaan Auringosta tulevien purkausten haitat Maassa ja sitä kiertävissä satelliiteissa.

Hinode, toiselta nimeltään Solar-B, laukaistiin syyskuussa 2006 tutkimaan Auringon magneettikenttää ja sen uloimpien kerrosten dynamiikkaa. Luotaimen kehittänyt JAXA tekee yhteistyötä ESAn kanssa.

Lue aiheesta Harvard-Smithonianin astrofysiikan keskuksen sivuilta (englanniksi)


Lisää aiheesta ja hienoja animaatioita löytyy myös ESAn sivuilta (englanniksi)

Hinoden röntgenalueen kuva paljastaa Auringon purkaukset, jotka vastaavat merkittävästä osasta Auringosta lähtevistä varatuista hiukkasista. Kuvassa näkyviä päivittäisiä purkauksia suuremmat flaret ja koronan massapurkaukset tulevat yleistymään kun Auringon uusi aktiivisuusjakso alkaa. Kuva SAO / Nasa / JAXA / NAOJ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *