Kirjaudu tai rekisteröidy

Kaivopuiston tähtitorni

Kuva Hermanni Sarjakoski

Ursan tähtitorni Helsingin Kaivopuistossa on sen korkeimman kukkulan näkyvä tunnusmerkki ja tunnettu helsinkiläinen symboli. Helposti saavutettavana tähtitorni on edelleen sekä paikallisten tähtiharrastajien että muiden uteliaiden ihmisten aktiivisessa käytössä. Kesäisin siellä katsellaan Aurinkoa ja öiden pimetessä tähtitaivaan kohteita.

Kesäkuussa 2010 tähtitornin edessä paljastettiin professori Lauri Anttilan suunnittelema aurinkokelloveistos.

Tähtinäytökset

Aurinkonäytökset

15.1.–15.3.
15.10.–15.12.

ti–su klo 19–21
ti–su klo 19–21

15.3.–15.6.
1.8.–30.9.

su klo 13–15
su klo 13–15

6.12. ei tähtinäytöstä

Hinnat (Huom! Vain käteisellä!)

Aikuiset
Alle 16-v.

4,00 €
2,00 €

Ursan jäsenille vapaa pääsy. Lippuja voi ostaa myös etukäteen Ursan myymälästä.

Yläpuoliseen laatikkoon ilmestyy sanallinen ennustus näytöksen onnistumisesta näytöspäivinä. Ennuste aktivoituu näytöspäivänä klo 12. (Sanallinen ennuste: huono, heikko, kohtalainen, hyvä, erinomainen). HUOM! Näytös varmistuu vasta näytöspäivänä alkamishetken aktuellin sään mukaan. Ursa ei pysty etukäteen ilmoittamaan pidetäänkö näytöstä vai ei.

Tähtinäytöksissä katsellaan kaukoputkella muutamaa kohdetta. Normaalisti Kuuta, planeettoja, tähtijoukkoja ja -sumuja. Esityksen aikana tähtinäyttäjä kertoo kohteista ja vastaa mielellään kysymyksiin. Tähtinäytökset tornilla alkavat lokakuussa iltojen pimennyttyä riittävästi.

Aurinkonäytöksissä kohteena on lähin tähtemme Aurinko. Näytöksessä auringonpilkut, roihut ja purkaukset tulevat tutuiksi. Aurinko ei ole vain rauhallinen päivien lämmittäjä, vaan jatkuvasti muutoksessa oleva taivaankappale.

Näytöksiä järjestetään vain taivaan ollessa selkeä ja kun lämpötila tornilla on yli -15 astetta. Kovalla pakkasella näytöstä ei järjestetä. Epävarmassa tilanteessa, näytösajan jo alettua, kannattaa soittaa tornille, puh. (09) 6840 4080 ja kysyä asiasta tai tarkistaa, onko tornin Facebook-sivulle tullut ilmoitusta näytöksen alkamisesta. Ellei ilmoitusta ole tullut, näytös on peruttu.

Näytökseen voi tulla mukaan milloin tahansa aukioloaikana. Voit tykätä tornin Facebook-sivusta saadaksesi tiedon näytöksen alkamisesta tai tilata sähköpostipalvelun ilmoittamaan, kun torni avataan tähti- tai aurinkonäytöstä varten.

Lisätietoja

Näytökset

Tähtinäytöskausi on käynnissä

Seuraavat näytökset

Sähköpostipalvelu

Liity tornin sähköpostilistalle ja saat sähköpostiisi viestin, kun näytös alkaa tornilla. Saat viestin myös, mikäli näytös keskeytyy ennen aikojaan. Palvelu toimii myös Facebookissa, ja tykkäämällä tornin sivua saat nämä tiedot uutisvirtaasi.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)