Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu pimentyy osittain 28./29.10.

24.10.2023

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28./29.10. nähdään osittainen kuunpimennys. Syvimmän pimennyksen hetkellä kuusi prosenttia Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa.

Viikonlopun kuunpimennys on helposti havaittavissa koko maassa, sillä Kuu on jo lähes 25 asteen korkeudella itäkaakossa pimennyksen alkaessa ja pysyttelee korkealla koko pimennyksen ajan.

Kuten kaikki kuunpimennykset, myös tämä alkaa ja loppuu heikosti havaittavana puolivarjopimennyksenä. Tällöin Kuu liikkuu maapallon avaruuteen heittämän puolivarjon alueella, eikä Kuun pinta tummene huomattavasti. Pimennys alkaa kello 21.02.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 22.35, kun Kuun reuna alkaa ajautua Maan avaruuteen heittämään tummaan täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Pimennyksen syvin hetki tapahtuu taivaalla kaakon suunnalla kello 23.14. Tällöin Kuun pinnasta noin 6 % on Maan täysvarjon peitossa.

Osittaisen vaiheen jälkeen pimennyksen päättää uusi puolivarjovaihe, jossa Kuu on enää Maan puolivarjossa, ja pimennyksen loppuosaa on vaikeaa havaita paljain silmin. Pimennys päättyy aamuyöllä kello 1.26.

Koska Kuu on korkealla pimennyksen aikaan, sitä voi mainiosti havaita vaikkapa vähän puustoisemmaltakin alueelta. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin. Tapahtuman seuraamiseen ei tarvita mitään apuvälineitä. Lisäksi aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter loistaa tähtimäisenä, kirkkaana pisteenä pimentyvän Kuun itäpuolella.

Lokakuun loput ovat tilastollisesti varsin pilvistä aikaa, joten sää saattaa estää pimennyksen havaitsemisen. Tämänkertaista tapahtumaa kuitenkin kannattaa havaita, jos mahdollista, sillä vuonna 2024 tapahtuu vain yksi niukka, aamuyölle ajoittuva kuunpimennys ennen täydellistä kuunpimennystä syyskuussa 2025.

Yhteys Amerikkojen rengasmaiseen auringonpimennykseen

Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu sattuu kulkemaan Maan avaruuteen heittämän varjon läpi, eli täysikuun aikaan sen ollessa taivaalla vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu jokaisen täysikuun aikaan, vaan Maan varjo pyyhkäisee yleensä Kuun yli tai ali. Toisinaan, kuten nyt, Maan syvin varjo peittää Kuun vain osittain.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys tapahtuu kaksi viikkoa Amerikkojen halki 14.10. kulkeneen rengasmaisen auringonpimennyksen jälkeen. Rengasmaisuus johtui siitä, että Kuu oli tuolloin soikealla radallaan kauimpana maapallosta. Tästä syystä se näytti hivenen keskimääräistä pienemmältä, eikä se siksi kyennyt peittämään Aurinkoa täydellisesti.

Jaksottaisuus puolestaan johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun Kuun rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen ja Kuu pääsee kulkemaan juuri Maan ja Auringon välistä. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon ennen kuin rata on kääntynyt siten, että pimennyksiä ei enää tapahdu -- ennen kuin rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 21.02
Osittainen vaihe alkaa klo 22.35
Pimennys syvimmillään klo 23.14
Osittainen vaihe päättyy klo 23.53
Puolivarjopimennys päättyy klo 01.26


Materiaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Osittaisen kuunpimennyksen eteneminen pdf Kuva Ursa / Veikko Mäkelä
Kuvan selitys: Pimennyksen kulku. Kuvaan merkityt Maan puoli- ja täysvarjon alueet eivät näy oikeasti taivaalla, ainoastaan Kuun pinnalla.

 

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
09 6840 4010
anne.liljestrom [ät] ursa.fi