Alluna-teleskooppi sai ensivalon

7.4.2013 klo 23.00, kirjoittaja
Kategoriat: Havainnot , Kalusto , Rakentaminen

Viikonloppuna 5.–7.4. Laitepäivien yhteydessä pidettiin myös talkoot, joissa saatiin aikaan huomattavia edistysaskelia Yhteinen taivas -projektin viimeistelyssä.   Näistä tärkeimpänä Alluna-teleskoopin ensivalo.

Allunan viimeiset tilaukseen liittyvät osat tulivat Ranskasta juuri sopivasti ennen viikonloppua ja saatiin kuin saatiinkin toimitetuksi Tähtikalliolle.  SBIG-CCD-kameraan saatiin pienellä virityksellä asennettua uudet suodatinkiekot.  Allunan käyttöönotto onnistui hämmästyttävän helposti. Jalustan, kameran ja putken käyttö onnistuivat tietokoneella vaivatta. Koska sää salli viikonloppua, projektiryhmä pääsi koekuvaamaan M81-galaksia.   Oheinen kuva osoittaa, että paketti on jo nyt harvinaisen hyvässä kuosissa. 

Viikonlopuna aikana asennettiin myös tornitietokoneen puuttuvia ohjelmistoja. Ohjelmistojen, mm. MaxImDL:n päivityksiä selvitetään. 

Kokotaivaskamera asennettiin mastoon.  Se saatiin tietoliikennesäätjen jälkeen alustavasti toimintaa. Kuvien saaminen verkkokatseluun on suunnittelussa.  Viikolopun tihin kuuluivat myös täydentäviä sähköasennuksia.

Meade-teleskooppi ja H-alfa-putki sen selässä olivat käytössä. Meaden jalustan suuntaus vaatii vielä hiukan säätämistä.

Kuva: Lauri Kangas/Samuli Vuorinen

2 kommenttia “Alluna-teleskooppi sai ensivalon”

  1. Toni sanoo:

    Milloin meinasitte wikipedian tiedot päivittää allunan osalta?
    siellä yhä vanhat tiedot 🙂

  2. VeikkoM sanoo:

    Sanotaanko näin, että Wikipedian päivittäminen ei varmaan ole Ursan tai Artjärvi-projektin vastuulla. Eiköhän noiden artikkeleiden ylläpitäjät itse huomaa jossain vaiheessa, että asiat ovat muuttuneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *