Sudanin tulipallon savuvana kuvattiin

8.11.2008 klo 10.39, kirjoittaja
Kategoriat: Taivaanilmiöt

Lokakuussa Sudaniin iskeytyneen meteoroidin ilmakehään jättämä savuvana onnistuttiin tallentamaan videolle. Nasa on nyt julkaissut tältä videolta yhden pysäytyskuvan. Kuvassa näkyy taivaalla tapauksen jäljiltä kiemurteleva savuvana, jota korkealla puhaltavat tuulet ovat väännelleet mutkille. Videon kuvasi maanpinnalta Sudanissa Mohamed Elhassan Abdelatif Mahir.

Noin kolmen metrin kokoisen kappaleen uskotaan loistaneen hetken aikaa ilmakehässä kirkkaudella, joka on ollut Auringon ja täydenkuun väliltä. Kyseessä oli ensimmäinen etukäteen ennustettu aurinkokunnan yksittäisen kappaleen osuminen maapalloon. Vaikka törmäys onnistuttiin ennustamaan suhteellisen hyvällä tarkkuudella, vain harvat ihmiset onnistuivat näkemään tapahtuman alueen syrjäisyyden ja paikallisen hitaan tiedonvälityksen takia.

Ennen törmäystä pienkappale havaittiin myös suomalaisten harrastajien teleskoopeilla. Sudanin yllä näkyneen tulipallon räjähdyspilven onnistui kuvaamaan Meteosat-8-satelliitti. Nyt julkaistu otos on ensimmäinen Maan pinnalta otettu valokuva törmäyksen jäljistä ilmakehässä.

Nasan julkaisema kuva Sudanin meteoroidin savuvanasta

Aiheesta lisää SpaceWeather.com-uutissivustolla (englanniksi). Sudanin törmäyksestä kerrotaan myös uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä no 7/2008.

Sudanin tulipallon räjähdyspilvi erottuu Meteosat-8-luotaimen ottamassa kuvassa (suurennettuna isommassa keltaisessa laatikossa). Pienellä laatikolla merkitty putoamiskohta sijaitsee Sudanin yllä lähellä Egyptin rajaa. Kuva Zdenek Charvat, Czech Hydrometeorological Institute

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *