Celestia-ohjelma on entistä laajempi

14.7.2009 klo 04.46, kirjoittaja
Kategoriat: Tähtiharrastus

Avaruuden mittasuhteita ja kolmiulotteisuutta simuloiva Celestia-ohjelma on edennyt uuteen versioon. Uudistuksessa ohjelmaan on lisätty tuoreita planeettaluotainten löytöjä tarkasteltaviksi.

Päivitys 1.6.0 sisältää esimerkiksi Cassini-luotaimen pidennetyn tutkimuslennon radan, Itokawa-asteroidin kolmiulotteisen mallin sekä uusittuja tekstuureja Saturnuksen kuihin ja Merkuriukseen. Myös kaukaisten kääpiöplaneettojen Eriksen, Haumean ja Makemaken radat on helppo visualisoida Celestian avulla.

Ilmaiseksi saatavilla olevasta tähtitiedeohjelmasta löytyy versiot Windowsille, Mac OS X:lle sekä Linuxille. Ohjelman OpenGL-grafiikkaa vaatii 3D-näytönohjaimen, jotta se pyörisi sujuvasti.

Perusversion lisäksi Celestiaan on saatavilla valtava määrä lisäosia, joiden avulla ohjelmaa pystyy laajentamaan. Lisäysten avulla pääsee tutustumaan taivaankappaleiden tarkempien ja vaihtoehtoisten pintakarttojen lisäksi myös avaruuslentojen historiaan ja science fictioniin.

Celestia-ilmaisohjelman sivut (englanniksi)
Celestian lisäosia (englanniksi)

Celestian versiosta 1.6.0 löytyy esimerkiksi Messenger-luotaimen kuvien avulla koostettu entistä tarkempi Merkuriuksen tekstuuri. Taustalla säihkyy osa Linnunradasta. Kuva Celestia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *