Myrskyisä Cygnus

26.7.2011 klo 15.26, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus , Tapahtumat

Tämän kesän Cygnus-kesätapahtuma on myrskybongareiden kannalta antoisa. Ohjelman ohella myös itse myrskyilmiöt olivat tärkeässä osassa.

Jaosto toi tapahtuman lauantaipäivän ohjelmaan oman esittelypisteen jaostorasteille, jossa Janne Kommonen esitteli myrskybongausautoaan ja jaostonvetäjä Esa Palmi kertoi harrastukseen liittyvästä kalustosta. Rasti oli yhteinen revontulijaoston kanssa. Aikataulu oli vain hiukan tiukka näin monipuoliselle esittelypisteelle.

Jaoston tarjoama pääohjelma oli kuitenkin vierailu Ilmatieteen laitoksen Jokioisten observatoriolle. Tänne kerääntyi suuri osa Cygnus-tapahtuman osanottajista. Saimme kuulla mm. luotausten historiasta ja seurata luotauspallon automaattista lähetystä. Aktiivijaostolaiset saattoivat päästä katsomaan tuoreeltaan luotausdataa, jota pallo noustessaan lähetti.

Cygnuksella vieraili noin 15 aktiivibongaria. Enemmänkin olisi mahtunut. Lisäksi toki oli koko joukko harrastusalasta kiinnostuneita.

Cygnus oli myös myrskyhavaintojen kannalta antoisa. Tapahtuman aikana ja liepeillä tehtiin kymmenkunta havaintoa mm. rankkasateista, vyörypilvestä ja salaman lähi-iskusta. Eri havaintoihin osallistui yhteensä suurin osa tapahtumassa olleista bongareista.

Vyörypilvi alta. Kuva: Emma Herranen

Kuvat: Veikko Mäkelä (ylempi) ja Emma Herranen (alempi), 23.7.2011