Stella Arctit jaettiin Cygnuksella

30.7.2007 klo 02.02, kirjoittaja
Kategoriat: Tapahtumat , Yleiset jaostouutiset

Stella Arcti

Perinteisesti Tähtipäivien illanvieton yhteydessä jaettavat Stella Arcti -palkinnot oli siirretty tänä vuonna jaettavaksi Cygnus-kesätapaamisessa. Näin tapahtumaa juhlistamassa oli suurempi joukko harrastajia.

Palkintoja jaettiin neljälle henkilölle. Luonto on ollut suopea ja merkittävästä havainnosta palkittiin kolme henkilöä. Vastaanlainen tilanne oli vuonna 2004, jolloin kaksi työparia sai palkinnon. Merkittävien havaintojen ohella Stella Arctilla palkittiin myös pitkän harrastustyön tehnyt henkilö.

Hentunen ja Nissinen

Veli-Pekka Hentunen ja Markku Nissinen Varkaudesta palkittiin helmikuussa tehdystä supernova SN2007ae:n löydöstä. Havainto on ensimmäinen Suomessa tehty virallinen supernovalöytö.

Nissiselle annettiin jo vuonna 2006 ansiokkaasta harrastoiminnasta palkittuna nyt erityinen Stella Arcti -maininta. Palkitut esittelivät löytönsä vaiheita palkitsemistilaisuuden yhteydessä. Hentunen kiitti mm. Arto Oksasen vahvaa taustatukea sille työlle, joka sittemmin johti tämän löydön toteutumiseen.

Moilanen

Jarmo Moilanen Vaalasta sai Stella Arcti -maininnan lokakuun camelopardalidit -tähdenlentoparven löydöstään. Löytö tehtiin meteorivideokamerajärjestelmällä jo vuonna 2005, mutta se vahvistui viime vuoden lokakuussa. Moilanen on palkittu aiemmin ansiokkaasta havainto- ja harrastustoiminnasta jo vuonna 2000 sekä merkittävästä havainnosta Stella Arcti -maininnalla vuonna 2004.

Kiitospuheenvuorossaan Moilanen totesi luonnon olleen antelias ja mahdollistaneen jälleen uuden löydön.

Ansiokkaasta harrastutoiminnasta palkittiin Martti Muinonen Lappeenrannasta. Muinonen on toiminut useamman vuoden ansiokkaasti Ursan havaintovälinejaostossa mm. jaostonvetäjänä sekä paikallisessa harrastustoiminnassa Etelä-Karjalan Novassa sen perustamisesta 1970-luvulta lähtien.

Muinonen kertoi arvostavansa palkintoa erityisesti siksi, että se annettiin peruspuurtajamiselle, jollaisena hän omaa harrastustaan luonnehtii.

Ks. Ursan lehdistötiedote 8/2007

Kuvat: Jorma Koski