Aurinkokello Cygnuksella

26.7.2007 klo 09.41, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinko , Havaintovälineet , Matematiikka ja tietotekniikka , Tapahtumat

Cygnus 2006 -aurinkokellon rakentaminen jäi hieman puolitiehen. Silloin saatiin valmiiksi vaneriset kellotaulu, runko ja jalka. Jäljelle jäi osoitintikun tekeminen ja kasaaminen.

Osoitintikun muoto on analemma (vääntynyt kahdeksikko), kuten hyvin muistetaan. Analemman muoto on sellainen kappale, kun Aurinko ”kiertää” maata (vai miten päin se menee), se muodostaa analemman taivaalle vuoden kuluessa, ks.

Aurinko keskipäivällä
(http://www.analemma.com/Pages/framesPage.html)

Samalla, analemman muotoinen kappale aiheuttaa sen, että se heittää Auringon varjon ympyrän kehälle. Tästä saadaan tehtyä aurinkokello.

Suunnitelmassa kellotaulu on ympyrä, ja analemma laitetaan ympyrän keskelle rungon avulla. Analemman muodon sain piirrettyä vanerilevylle projektoria käyttämällä, ja siitä tuli kaksi versiota samaan vanerinpalaan. Ekvaattoritaso (kellolevy) oli piirrettynä vaakasuoralla viivalla analemmaan: se ei ole symmetrinen ylä- ja alapuolen suhteen.

Jotta aurinkokello saataisiin toimimaan, analemma täytyy sahata irti vanerista. Kuten joku vanha kuvanveistäjä totesi, helppoa se on, kunhan vain ylimääräiset otetaan pois. Nyt suunnitelmissa on, että tehdään analemmasta ”ontto”, eli sahataan analemman muotoinen kuvio vanerista irti, siten että ulkopuoli säilyy ehjänä: saadaan analemman muotoinen reikä. Sitten terävöitetään sen reunat ja poistetaan ylijäämät ulkopuolelta kauniisti. Lopuksi ”laakeroidaan” tai akselilla viritetään analemma kellon runkoon s.o. ekvaattoritaso osuu oikeaan kohtaan.

Nyt pitäisi aurinkokellon toimia. Ajatus on, että laakeroidaan analemma eli sitä voi pyöräyttää ja ”varjon vilkkumiskohta” näyttää kellonajan.

Jahka todetaan tuon toimintakunto, voidaan rakentaa mittatarkoista piirustuksista kunnon kello.