Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.04.2012



Hei!

Marko Riikosen havainnon (
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/3771 ) yhteydessä on keskusteltu halojen pinoamisesta, "ylikäsittelyn" oikeutuksesta ja tarpeesta halopinoajalle - ohjelmalle, joka automatisoi hankalia vaiheita. Otan tässä kantaa vain pinoamiseen. Pintahalojen kiteiden yhteydessä saattaa olla tarvetta pikselitason erityisominaisuuksille, kuten kommenteissa asia vilahti, mutta ainakin kohdistukseen ja pinoamiseenhan on ohjelmia ollut olemassa jo jonkin aikaa. Tässä yksi oma pinoamisesimerkki vuodelta 2006:

http://netti.nic.fi/~some-e/photo/2006-05-18/index2.htm

Tuo sivu ei vielä selitä kuvasta mitään, joten selitys tulee tässä. Kamerana oli Olympus C-1, 1,3 megapikselin pokkari, jonka pisin valotusaika oli 0,5 sekuntia, ja silläkin sai "mukavasti" aikamoisen määrän kohinaa ja kaikenlaisia häiriintyneitä pikseleitä aikaiseksi. Tuli idea: jospa pinoaisin kuvat. Ja kuvattaessa kääntäisin kameraa kuvien välillä aivan pikkuisen, että juuttuneet pikselit osuvat joka kerta kuvassa eri kohtaan. Näin tein ja tulos olikin aika hieno. Sitä tuo kuva siis esittää. Mutta nyt se pointti: kuva on pinottu RegiStax nelosella, muistelen. Sille oli melko helppo asetella kohdistuspisteitä kontrastirajoille ja antaa sen löytää vastaavat pisteet eri valotuksista. Tarkempaa proseduuria en valitettavasti enää muista. Sitten vain "stack" ja epälineaarisia säätöjä perään.

RegiStax siis sopii muuhunkin kuin tähtitaivaan pinoamiseen. DeepSkyStackerin kohdistaminen puolestaan perustuu tähtien löytämiseen kuvasta (tähti on valopiste, jossa valoisuus heikkenee tasaisesti joka suuntaan - tämä "koma" erottaa tähdet viallisista pikseleistä), joten en usko että sillä voi kohdistaa maisemakuvia.

Onko kukaan kokeillut viime aikoina?

-- 
Sami Jumppanen
[photo/music/blog/info] http://samijum.pp.fi

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)