Muut tarvikkeet

< Tietotekniikka | Kuvausopas | Valmistautuminen >

Vaikka kuvatessa ehkä kolme oleellisinta varustetta on jalusta, kaukoputki ja kamera, onnistumiseen vaikuttaa paljon myös moni muu tekijä.

Huurtumisen esto

Suomen syksy varsinkin on erittäin kosteaa aikaa ja monesti varsinkin linssi-, MCT ja SCT putkien etulinssit huurtuvat nopeasti. Lämpimästä tuotu kaukoputki saattaa huurtua pahimmassa tapauksessa jo alle tunnissa. Newton peilikaukoputki ei rakenteensa puolesta huurru niin helposti.

Objektiivien huurtumista tapahtuu lasisen elementin luovuttaessa lämpöään infrapunasäteilynä. Yötaivaalta ei lämpösäteilyä tule objektiiviin takaisin, kuten esim. päiväsaikaan auringonvalosta tulee. Tällaisessa tilanteessa objektiivi jäähtyy alle kastepisteen ja sen pinnalle alkaa tiivistymään vettä. Huurtumista torjutaan hidastamalla lämmön karkaamista tai tuomalla lämmittimillä riittävästi uutta lämpöä objektiiviin.

Jos valotusajoissa aikoo tavoitella hyviin tuloksiin vaadittavia tuntien valotusaikoja on huurtumista pyrittävä estämään. Edullisin ja helpoin ratkaisu on rakentaa kaukoputken päähän huurreputki, joka hidastaa linssin huurtumista, mutta ei estä sitä kokonaan.

Paras ratkaisu on huurrelämmitin. Huurrelämmitin koostuu lämmitinelementeistä ja säädettävästä ohjaimesta, jolla voidaan kontrolloida lämmitinelementeille menevää tehoa. Lämmitinelementti kietaistaan objektiivin kehyksen ympärille, jossa se lämmittää objektiivia juuri sen verran, kun siitä säteilemällä pakenee taivaalle.

Huurrelämmittimet on suhteellisen helppo rakentaa itsekin. Sopiva lämmitysteho putken ulkopuolelta käsin on pienille (60-120mm) linssiputkille 2-4W, isommille putkille jopa 10W. Valmiita lämmitinelementtejä ja kontrollereita saa ainakin seuraavilta valmistajilta:

Sähkönsyöttö ja akut