Tietotekniikka

< Kameraobjektiivit | Kuvausopas | Muut tarvikkeet >

Kuvausvälineiden yksi olennainen osa on kuvatessa käytettävä tietotekniikka ja ohjelmistot. Kentällä tarvetta on mm. seurannanohjaukseen ja kuvien kaappauksen hallintaan. Muita toimintoja, joita tietkoneen avulla voi helpottaa on fokusointi, suotimen vaihto, GOTO-käyttö ja lopulta kaiken automatisointi. Osa ohjelmistoista tarjoaa kokonaisuutena useamman toiminnalisuuden.

Näitä ohjelmia on saatavilla kaupallisena ja ilmaisena. Jotkut ilmaisohjelmat tarjoavat varsin toimivan kokonaisuuden. Hyvien ohjelmistojen merkitys lopputulokseen on kohtuullisen suuri. Merkittäviä tekijöitä on käytön helppous, luotettavuus ja yleinen toiminnallinen laatu. Varsinkin automaattisen seurannanohjauksen toiminta vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi.

Luotettavuus on myös varsin merkittävä tekijä, mikä korostuu tämän päivän monimutkaisissa ratkaisuissa. On varsin ikävää, jos tietokone on kaatunut kesken pitkän valotusrupeaman alkutaivalta, juuri kuin itse kuvaaja on siirtynyt sisälle lämmittelemään. Luotettavuuden merkitys korostuu vielä enemmän automaattisissa ratkaisuissa, joita osa harrastajista on toteuttanut omiin ja yhdistysten tähtitorneihin.

Yleisin käyttöjärjestelmä tähtikuvauskäytössä on Windows XP. Nykyaikaiset Windows-käyttöjärjestelmät ovat jo huomattavasti luotettavampia kuin mihin aiemmin on totuttu. Windowsissa on muutamia niksejä, jotka kannattaa ottaa huomioon kuvauskäytössä olevassa tietokoneessa. Parhaiten session katkaisevat automaattiset päivitykset. Vaikka päivitykset ovat hyvin tärkeitä tietoturvan ja järjestelmän luotettavuuden kannalta, on asetukset syytä säätää kuvauskäytössä manuaalisiksi, ettei tietokone käynnisty päivitysten takia uudelleen kesken valotusten.

Toinen tärkeä asia on virustorjunta. Suurella vaivalla kasattua tietokonetta ei kannata uhrata virusten armoille vaan pitää koneessa ajantasainen laadukas virustorjuntaohjelmisto.