Valmistautuminen

< Muut tarvikkeet | Kuvausopas | Tarkennus >

Kohteen valinta

Onnistuneeseen tähtikuvaan vaaditaan tietysti jokin mielenkiintoinen kohde. Kohde ei voi olla täysin sattumanvaraisesti valittu, vaan sen valinnassa on otettava huomioon mm. kohteen sijainti taivaalla ja sen liike valotusten aikana. Kohteen koko ja kuvausjärjestelmän kuvakenttä on myös otettava huomioon. Jos jalustassa ei ole GOTO ominaisuutta, on hyvä etsinkartta myös järkevää valmistella. Kuvaussessiolle kannattaa asettaa myös jonkinasteiset tavoitteet sen suhteen, miten pitkää valotusta tavoittelee, millä osavalotuksilla jne.

Tekemistä valotusten ajaksi

Hyvän tuloksen saavuttamiseksi kuvia tulisi valottaa tunteja. Neljän tunnin valotuksessa keskellä pimeää yötä riittää kyllä touhua - valotusta automaattisesti ohjaavalle tietokoneelle. Itse kuvaaja tarvitsee valotusten ajaksi jotain viihdettä. Tähtiharrastus tarjoaa onneksi paljon muitakin harrastamisen muotoja, joten kiikari, dobsoni tai vaikka toinen kuvausväline tarjoaa viihdettä valotusten ajaksi. Kannattaa varata myös evästä ja vaikkapa musiikkia. Harrastuskolleega saa ajan myös kulumaan varsin mukavasti. Mielenkiintoisella oheistekemisellä malttia riittää pitkään valotukseen ja tämä näkyy automaattisesti lopputuloksessa.

Välineiden pystytys


Piuhojen kytkennässä riittää ohjelmaa

Hämärän tultua on aika laittaa kuvauskalusto ulos valmiiksi. Usein liikuteltavan kaluston pystyttämiseen kuluu niin paljon aikaa, että jalusta kannattaa viedä ulos heti kun pohjantähti on näkyvissä. GEM jalustan omistajien on tässä vaiheessa hyvä arvioida sitä, kummalle puolen jalustaa kaukoputki kannattaa asettaa, ettei meridiaanin ylityksen jälkeen jalustan kolmijalka tule vastaan, ennen tavoitellun valotusajan päättymistä.

Kun jalusta on paikallaan, suunnataan se karkeasti pohjantähteen, jonka jälkeen tarkistetaan, että maaperä jalustan alla on tukeva ja jalusta pysyy hyvin paikallaan. Tämän jälkeen tehdään Napasuuntaus. Kiinteän havaintosuojan omistajat ovat tässä suhteessa onnellisemmassa asemassa, että tämän vaiheen toimenpiteet on tehty jo valmiiksi.

Kun jalusta on paikallaan, valmistellaan muu kalusto kuvausta varten. Käynnistetään seuranta Suunnataan kaukoputki kohteeseen, tehdään karkea tarkennus ja katsotaan, että rajaus on kunnossa. Kun kohde näkyy kuvauskameran kentässä halutussa kohdassa, on aika käynnistää automaattinen seurannanohjaus. Valitaan seurantatähti ja fokusoidaan seurantakamera. Kun kamera on fokuksessa, kalibroidaan seurantakamera ja käynnistetään ohjaus. Näin ollaan valmiita tarkentamaan kuvauskamera.