Kuvien kohdistaminen eli rekisteröinti

Iriksessä on monipuoliset kuvien rekisteröintitoiminnot aina yhteen tähteen kohdistamisesta koko kuva-alalle tehtävään kohdistamiseen geometrisine muunnoksineen. Näillä paremmilla toiminnoilla voi jopa korjata kentän kiertymistä tai kohdistaa eri asennossa tai eri polttoväleillä kuvattuja kuvia toisiinsa. Kuvien kohdistaminen alkaa valikosta Processing->Stellar Registration...

Dialogissa on vaihtoehtoina useita menetelmiä kuvien kohdistamiseen. Jos kahvia vielä riittää Global Matching taivuttaa kuvan kuin kuvan toistensa päälle käyttäen useaa kuvasta automaattisesti haettua tähteä referenssinä. Prosessi on hidas mutta tuottaa yleensä luotettavan ja hyvän tuloksen. Tällä menetelmällä voi jopa kohdistaa eri kameroilla tai objektiiveilla otettuja kuvia. One Star taas perustaa kohdistamisen tähden PSF:n (Point Spread Function) keskikohtaan, joka on alle pikselin tarkkuudella tarkka ja antaa hyvän kohdistustuloksen mutta ei korjaa esimerkiksi kentän kiertymää jos napasuuntaus on ollut erityisen huono. Jos kuvien välillä on merkittävästi eroja, saattaa One Star -menetelmä hypätä toiseen tähteen, joten kuvat täytyy ensin alustavasti kohdistaa. Erinomaiseen tulokseen pääsee kohdistamalla ensin Global Matchingilla ja sen jälkeen One Star rekisteröinnillä. One Star rekisteröinti vaatii ennen ikkunan avaamista laatikon piirtämistä referenssitähden ympärille. Tähti kannattaa valita niin, että se ei ole saturoitunut, mutta on signaalikohinasuhteeltaan hyvä ja naapurustossa ei ole ihan välittömässä läheisyydessä muita tähtiä.

Tavanomaiseen tapaan kenttiin Input ja Output generic name täytetään lähde- ja kohdesekvenssien nimet (esim. rgb ja reg) unohtamatta tietysti sekvenssin kuvien määrää. Iris luo jälleen uuden sekvenssin työhakemistoon tyyliin reg1.pic, reg2.pic jne. Tämä kuvasekvenssi on kohdistettu niin, että kuvat voidaan summata yhteen.

Kuva 14. Rekisteröintidialogi

Seuraava luku: Pinoaminen

Sisällysluettelo