Valkotasapainon säätö

Valkotasapainon säätö lähtee liikkeelle mustan pisteen asettamisesta nollatasolle. Helpoiten se onnistuu komentoriviltä komennolla BLACK. Valitse pieni pala taustataivasta ja kirjoita komento BLACK. Komennolle ei ole menuvastinetta. Ei kannata huolestua mustan pään leikkautumisesta, tässä kohtaa Iriksen etumerkillinen käsittely toimii hienosti: myös nollan alapuolelle jää informaatiota, jonka voi palauttaa myöhemmin kuvaan lisäämällä kuvaan offsettiä (kts. kappale kuvan viimeistelystä).

Tämän jälkeen valkotasapainon säätöön on useita vaihtoehtoja. Katselemalla kuvaa ja arvioimalla sen perusteella voi käyttää View->White Balance Adjustment... valikosta löytyvää dialogia.

Kuva 16: Valkotasapainon säätödialogi

Säätimiä liikuttelemalla voi yrittää saada kuvasta oikean näköistä. Pari pikku vinkkiä auttaa paljon näiden säätimien käytössä:

- Jos kuva näyttää sinivihreältä, kasvata punaista - Jos kuva näyttää violetilta, kasvata vihreää - Jos kuva näyttää kellertävältä, kasvata sinistä

Lähtökohtaisesti kannattaa aina pyrkiä kasvattamaan arvoa, jolloin informaatio kyseisen värin osalta ei pääse vähenemään.

Kokemuksen pohjalta jokaiselle kameramallille löytyy tietyt arvot, joilla valkotasapaino menee aina kohdalleen. Nämä arvot voi asettaa jo kameran asetusdialogissa paikalleen (kts Kuva 2), jolloin Iris korjaa valkotasapainon automaattisesti CFA konversiossa. Canonin modifioimattomien digitaalisten järjestelmäkameroiden (10D/20D/300D/350D) omistajien kannattaa kokeilla arvoja Red : 1.96 Green: 1.00 Blue: 1.23.

Valkotasapainon voi myös asettaa osoittamalla Irikselle valkoisen G2 tyypin tähden, valitsemalla sen ja antamalla komennon WHITE2.

Seuraava luku: Kuvan viimeistely

Sisällysluettelo