Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

jori.hamalainen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 15.08.2007


> "Pimeävalotus" ei ole vain kuolleita pikseleitä varten, vaan kennon
> "kohinaa" varten. Jos kohinanpoisto olisi niin yksinkertaista, kuin
> ensiksi olettaa, niin silloinhan kuvasta poistuu vain kennon
> staattiset, pysyvät virheet (jotka toki vahvistuvat pitkillä
> valotuksilla, jolloin niitä kannattaa karsia). En kyllä tiedä miten
> paljon kohinanpoisto parantaa kuvaa.

Nämä kohinanpoistojutut menevät niin nopeasti rönsyihin, ettei nyt jaksa/ehdi näistä kirjoitella pidemmälti ja kun syvällistä kameranvalmistajien dataa ei ole olemassa, joten ainakin omalta puoleltani mennään heti 'minä luulen' osastolle.

Kohinaahan nyt on kamerassa vaikka kuinka monen sorttista.
- Lämpökohinaa

  • Lukukohinaa
  • Vahvistus/herkkyys (high iso noise)
  • Kennon muu epätäydellisyys
  • Hiukkassäteily
  • Kvantisointi
  • Prosessorointi
  • Pakkaus ja varmaan jotain muutakin mitä ei tule äkkiä mieleeni.

Monesti kohinanvaimennus tapahtuu kameran lastulla matemaattisesti, ja sillä yritetään poistaa lähes kaikkea kohinaa kerralla. Ja tätä ei aina välttämättä saa menuista säädettyä. Sharpness säätöllä voi yrittää emuloida kohinan-vaimennusta. High sharpness, myös edgejä terävöitetään niin yleensä myös kohina terävöittyy, low sharness on taas blur.

No miksi sitten dark frame kuvataan? Sillä yleensä poistetaan kennon kiinteitä vikoja (kuumat/kylmät pisteet, herkemmät/epäherkemmät pisteet tms). Kohinaa sillä ei voi poistaa, eihän *se kohina muuten olisi kohinaa*, tai toisinpäin darkframe kuvattaisiin aina koska saataisiin kohinattomia kuvia, saataisiin esim. high iso noise pois. Ja siksi dark frame kuvataan samalla valotusajalla kuin normaalikin frame, että kennon viat siinä valotuksessa/lämpötilassa tulisivat esille.

Vielä toisin sanoen, kohina ei olisi kohinaa jos se ei muuttuisi kuvasta toiseen.

Darkframe-kuvauksessa on mielestäni myös omat pulmansa. Jos oletetaan että kenno palauttaa 8-bittisen valoisuus-arvon pikselille, niin dark framessa ei näy pikseleitä jotka ovat jääneet jumiin arvoon 0. Helposti sillä näkee pikselit arvosta 255. Paljonko sitten pitää kohinaa olla (arvoja > 0) jotta voitaisiin tulkita ettei pikseli ole jäänyt kiinni arvoon 0? Onko raja 1, 4 tai vaikkapa 10. Entäs yläraja, jos darkframessa on valoisuusarvo > 32 niin onko pikseli silloin viallinen? Näihin kameravalmistajat joutuvat ottamaan kameran softassa varmaan jotain kantaa? Taas PC-softalla ihminen voi arvioida lopputulemaa slideria vääntämällä, ja ihminenhän tunnistaa paremmin kohinan kuin algoritmi.

Yleensä alle sekunnin valotuksella kennon viat eivät niin näy, ja siksi kamerat eivät ota dark frameja. Ja yleensäottaen dark framet voidaan ottaa silloin tällöin (ei joka kuvan jälkeen), jos kennon lämpötila ei merkittävästi muutu, tai kameran valotussäädöt eivät muutu.

Eiväthän tähtikaukoputkikuvaajatkaan yleensä ota per sessio kauhean monia darkkeja & flättejä sun muita kuvadataa prossorointia varten sen takia ettei niillä kohinaa vastaan taistella. Niillä poistetaan kennon & optisen järjestelmän systemaattisia virheitä. Pinoaminen poistaa kohinaa ja parantaa detailia. Näin olen antanut itselleni ymmärtää, eli luulojani kannattaa korjata joka kuvaa putken läpi enemmän ja käyttää näitä astrostack sun muita softia.

Ainakin ko. Olympuksen kamerassa on kameran sisäinen hotpixel-lista mitä myös pystyi ohjelmoimaan tietokoneella, ja sitä kautta sai tuunattua kameran kuvaa paremmaksi kun CPU itsekin tietää rikkinäiset pikselit.

Ohjesääntö on että yleensä matalimmalla ISO-säädöllä + dark framella saa parempia kuvia aikaan kuin korkealla ISO:lla. Ja kyllähän korkealla ISO-arvolla kameran omat kohinanvaimennukset ovat päällä. Esim. kamera jossa on ISO100-400.

ISO100 / 2s + darkframe tai vaihtoehtoinen valotus joka teoriassa antaa saman kuvan ISO400 / 0.5s. Yleensäottaen ton ISO400 tuottamassa kuvassa on paljon enemmän kohinaa.

Esim. tässä on kuva mitä ei ole dark frame -käsitelty http://www.jori.ws/albums/Saaksmaensilta4-582003/p8040055.jpg
- Kuva tosin on pienennetty alkup. 3Mpix resosta..

  • Tässävaiheessa kamerassa taisi olla satoja pikseleitä jotka darkframella saisi pois (riippuen darkframe-herkkyydestä)
  • Ja kyllä dark framet tältäkin reissulta löytyy mutta en jaksanut käsitellä

Terv. Jori

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html