Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.08.2007



Kiitokset Jorille tiiviistä asiapaketista ja esimerkkikuvasta ilman kohinanpoistoa!
Yritän pitää lyhyenä, enkä valita mistään :)

On 15/08/07, jori.hamalainen_ät_teliasonera.com <jori.hamalainen_ät_teliasonera.com> wrote:

> Ainakin ko. Olympuksen kamerassa on kameran sisäinen hotpixel-lista mitä myös pystyi ohjelmoimaan tietokoneella, ja sitä kautta sai tuunattua kameran kuvaa paremmaksi kun CPU itsekin tietää rikkinäiset pikselit.

Tuo kuulostaa oikein hyvältä kameran ominaisuudelta! Jälkeenpäin niitä yksittäisiä pikseleitä kun ei enää erota, vaan kuvapisteet ovat enemmän tai vähemmän laskennallisia. Paitsi tietysti jos kamerasta saa raakakuvan ulos.

> ISO100 / 2s + darkframe tai vaihtoehtoinen valotus joka teoriassa antaa saman kuvan ISO400 / 0.5s. Yleensäottaen ton ISO400 tuottamassa kuvassa on paljon enemmän kohinaa.

Niin se on. Canonin pokkarit ainakin kohisevat "kiitettävästi", A700:ssa on herkkyyksiä 80 - 800, ja 400 voidaan pitää joissain tapauksissa käyttökelpoisena, 800 vain koemielessä - tai jos on pakko saada tärähtämätön kuva laadusta välittämättä.

> Esim. tässä on kuva mitä ei ole dark frame -käsitelty
> http://www.jori.ws/albums/Saaksmaensilta4-582003/p8040055.jpg

Tässä näkyy hyvin kennon virheitä. Kiitos esimerkistä!

Vastauksena kysymykseen siitä mikä olisi myrskybongarin kamera, tulee mieleen seuraavia huomioon otettavia seikkoja:

  • kamera kulkisi luontevasti mukana (jos koko/paino ratkaisevat)
  • pienissä kameroissa yleensä huonompi valovoima (käytännössä suurempi kohina tai pidemmät valotusajat -> tärähtää helpommin)
  • kameran käsisäädöt; aikavalotus; sarjakuvaus: voiko kuvien ottamisen välistä aikaa säätää? (Canon A700: ei saa. On vain alkuviivästys, jonka jälkeen kamera ottaa kuvat [max 10 kpl] niin nopeasti kuin mahdollista)
  • joskus vesitiiviydestä olisi hyötyä, mutta sellaiset ovat pieniä -> kakkoskameraksi ja normaaliin kuvaamiseen ok
  • virrankulutus ja akut: paristoilla toimivat pokkarit on havaittu käteviksi, koska pari satsia ladattavia ei maksa hirveästi ja niiden lisäksi voi ostaa alkaliparistoja -> virta EI ole loppunut kesken
  • äänen tallennus - joillakin kameroilla voi kuviin liittää jälkeenpäin äänikommentin Canon A700 max. 60 sekuntia / kuva, voi äänittää miten monessa osassa haluaa. 8-bit 11kHz WAV-tiedosto vie reilut 0,6MB / kuva kortilta, eli ei juuri mitään - äänitys vaan käynnistetään hankalasti katselutilassa valikon kautta.

Kameran lisäksi tietysti tarvitaan muutakin, esim. laukku, jossa mm. kamera, puhdistusvälineet, mahd. vaihto-optiikat, muistikortit ja akut kulkevat mukana. Ja kyllä pilvien alla on usein sen verran hämärää, että jalusta olisi hyvä olla.

Silti paras kamera edelleen on se joka on mukana ja jota osaa käyttää.

-- 
Sami "Some-E" Jumppanen
sami.jumppanen_ät_gmail.com
http://netti.nic.fi/~some-e/

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html