Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.03.2008



Uhkasin, etten jatka keskustelua täällä, mutta asiaa voidaan varmaan puida yleisellä tasolla ja nimenomaan ilmakehän valoilmiöiden tallentamisen kannalta.

Ehkä muutama puheenvuoro voisi olla paikallaan, koska itselleni on tullut sellainen harha, että hyvin moni tietää ideasta, vaikkei ehkä ole ollut niissä julkisissa keskusteluissa mukana. Teknopuolen keskustelu voitaisiin varmaan jättää väliin, sillä niistä asioista varmaan iso osa tällä listalla ei joko ymmärrä tai halua kuulla (se on ainakin kuvitelmani).

Jotain ajatelmia havaintokannasta yleensä:

  • Havaintojen kirjaamisesta verkon kautta varmaan vallitsee aika suuri yksimielisyys. Sen mahdollisuus vaikuttaisi olevan melkeinpä elinehto havaitseminen/raportointi-tyyppisen harrastuksen jatkuvuudelle, jopa tietyille harrastussektoreille yleensäkin. Se voisi tuoda jopa uutta väkeä mukaa havaitsemiseen ja varsinkin valoilmiöiden kohdalla tuoda arvokkaita havaintoja, jotka muuten saattaisi jäädä tekemättä.
  • Ei pidä unohtaa, että on edelleenkin havaitsijoita, joilla on varauksellisellinen ja kokematon suhde verkon käyttöön. Havaintokanta auttaa myös jaostojen havaintokäsittelijöitä syöttämään muuta kautta (paperilla, sähköpostilla tms.) saapuneita tuloksia muiden kanssa yhteen. Järjestelmä helpottaa havaintojen raportoimista ja yhtenevetojen tekoa. Edelleenkin koostettua tuloksia on syytä julkaista paperillakin, esim. Ursa Minorissa.
  • Minusta ei ole tyhmää yrittää tehdä yhteistä kehikkoa erilaisille tähtiharrastuksen havainnoille, se ei ole mammuttitautia. Jos haloille tehdään tallennusjärjestelmä, niin miksei saman tien voida tallentaa vaikka kehä tai yöpilvihavaintoja, tai revontulia, kovin kaukana ei silloin olla tekokuuhavaintojen kirjaamisesta. deep skyn ja aurinkokunnan havainnoissa on paljon samankaltaisuuksia.
  • Olen tutkinut ja miettinyt asiaa, ja tähtiharrastushavainnoista löytyy paljon yhteisiä nimittäjiä.
  • Kaikkea ei kannata yrittää tehdä kerralla, vaan luodaan ensin hyvä rakenne, jonka päälle voidaan uusia havainto-ohjelmia lisätä. Halot ja pari muuta havainto-ohjelmaa voisivat toimia pilotteina.
  • Hanke on niin suuri, että se kannattaa jakaa vaiheisiin ja osiin. Kannattaa aivan selvästi erottaa: 1) Havaintojen sisäiseen tallentamisen, lue tietokantaan, 2) Havaintojen tallentamisen liittymiin ja 3) Havaintojen esittämiseen verkossa, mukaan lukien raportit ulkoisille tahoille esim. ulkomaille tai tutkijoille. Ja toteuttamisjärjestys kannattaisi olla edellä mainittu. Eli ei kannata yrittää niellä kaikkea kerrallaan, vaan paloittain. Tämä vaatii kuitenkin meiltä harrastajilta kärsivällisyyttä.
  • Kaiken ei tarvitse näyttää käyttäjän kannalta samalta, vaikka koneisto taustalla onkin yhteinen, minusta eri havainto-ohjelmien tarpeisiin voidaan räätälöidä omia tallennus- ja havaintojen esitysliittymiä. Joku geneerinen järjestelmä voidaan luoda niihin tarpeisiin, jolloin omaa räätälöityä liittymää ei tarvita tai ei ole resursseja tehdä.
  • Nykyisiä havainto-ohjelmia ei kannata lähteä muuttamaan tekniikan ehdoilla, vaan lähdetään rakentamaan asioita nykyohjelmien pohjalta. Eri jaostoissa voidaan varmaan sitten miettiä, tarvitaanko ja halutaanko rakentaa kevytohjelmia "maallikkohavaitsijoita" varten. Nämä varmaan on integroitavissa laajennettuihin ohjelmiin helposti yleensä jättämällä jotain tallennettavia asioita pois.
  • On selvä, että käyttäjäystävällisyys, niin ajatellen sekä kokemattomampaa harrastajaa, että myös kokenutta havaitsijaa, on tärkeä havaintojen tallennusosiota koskeva asia. Käsittääkseni mitään pelkästään nörttijärjestelmää tästä ei olla oltu rakentamassakaan.
  • Ainakin tällä hetkellä me eri jaostoissa harrastavat olemme omillamme, edellinen tai sitä edellinen hallitus ei lämminnyt ajatukselle käyttää rahaa hankkeeseen. Eli parempi on ainakin yrittää pärjätä omillamme. Sen vuoksikaan meidän ei kannattaisi linnoittautua jaostojen kokoisiin lokeroihimme vaan ajatella tätä koko aktiiviharrastusta hyödyttävänä hankkeena. Mutta "never say never", ajat myös virallisen Ursan puolella voivat muuttua ajan myötä. Kenties jossain vaiheessa voimme saada jonkun opinnäytetyön tekijän mukaan. Toisaalta, jos halukkaita löytyy, niin mikäs sen mukavampaa olisi, jos porukalla voitaisiin edistää yhteistä asiaa. Pelko tietenkin on, että homma on niin iso, että se tarvitsee vetäjiä koordinoimaan ja vastuunkantajien löytyminen on vaikeaa.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)