Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ville Heimonen (ville_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.03.2008



Hei,

to, 2008-03-27 kello 11:27 +0200, Emma Herranen kirjoitti:
> Äläs nyt. Kyllä se samaan kantaan änkeäminen onnistuu. Hieman
> suoraviivaista ratkaisua haastavampaa, mutta mahdollista.
> Olen tehnyt tällaisia järjestelmiä ennenkin ja siksi iskin näppini juuri
> tuohon kohtaan hanketta. Kannan huolellisesta, yksityiskohtaisesta
> speksitä on valmiina 10%. Innostuin aiemmasta keskustelusta niin paljon
> että rupesin junassa kirjoittamaan valmiita ajatuksia paperille.
> Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että 9 työmatkaa vielä, ja saan
> havaintojen tallennusrakenteen dokumentoitua ensimmäiseen versioon.

Kyllähän samaan kantaan änkeäminen onnistuu; yhdellä yhtenäisellä lomakkeella taasen ei :)

Itse olen koko ajausta havaintokannasta pyöritellyt päässäni nyt tovin, melkoisen aktiivisesti. Ja itselläni, kun olen "tykästynyt" ja tutustunut enemmälti, ajatukseni lähtevät liikkeelle siitä, että kaikkea ei ole tarkoitus tehdä uusiksi; eli vain havaintokanta on tavoitteena ja kaikkea sen ympärillä (käyttäjähallinta, jne) ei tehdä uusiksi.

Pari sanan selitystä on ensinnä pakko tehdä, jotta asia hieman edes voinee seljetä. Kanta-sanalla on tässä keskustelussa ollut ties kuinka monta eri tarkoitusta. (Havainto)kanta eli yleisesti koko tavoite. (Tieto)kanta ohjelmallinen väline johon data tallennetaan. (Tieto)kanta voi toisaalta merkata myös yhtä tietokantaa, joka kokoaa yhteen (tieto)kanta(taulut). Lisäksi jokaisella on varmaan asiaan oma kanta, eli mielipide ;)

Ja nyt alkaa teknisempi paatos.

Pisimmälle viety ideani koostuu Drupalilla (tehokas ja erittäin monipuolinen hallintajärjestelmä, joka toimii havaintokannan frameworkinä) toteutetusta moduulikokonaisuudesta. Käytännössä datan tallentamista ja kaikkia oheistoimintoja varten käyttöön tarvitaan vain yksi tietokanta, jossa useampia tauluja. Lopullinen havaintodata saadaan tuupattua kaikkiaan pariin - kolmeen tauluun.

Moduleista yksi on osittan havainto-API ja toisaalta wrapperi, jonka kautta kaikki havainnot syötetään kantaan ja niitä voidaan katsella. Jokaista jaostoa / havaintoalaa varten tehdäänkin sitten vain oma "meta-modulinsa", jossa kuvataan vain havaintojen rungot jne. Lopullisesti kama (=havainnot) tallennetaan tietokantaan siten, että yhdessä taulussa on havaintojen metadata (tekijät, paikka, aika, jne. ja yleistieto tehdystä havainnosta/havainnoista). Toisessa taulussa taas varsinainen havainto, XML-muotoisena datana.

Tuo XML-muotoinen data muotoillaan HTML:ksi käyttäjän selaimen ymmärtämään muotoon ja halutuin lisätiedoin käyttäen hyväksi XSL:ää. Myös haut onnistuvat, kun datasta tehdään vielä erikseen hakuindeksi (johon Drupal tarjoaa välineet suoraan), jolloin hakua ei tarvitse kohdistaa XML-muotoiseen dataan.

Toteuttaminekaan ei ole kovin työläs prosessi. Vaatii vain tuntemusta moderneista tekniikoista. Lisäksi tuo asettaa palvelimelle tiettyjä vaatimuksia; vaadittuja ovat mm. PHP5.2 ja MySQL4 (suos. MySQL5).

Ns. liitteetkin havaintoihin onnistuvat helposti. Eli kuva tai pari havainnoista, jne. Käyttäjähallintaan ja melkeimpä kaikkeen muuhun paitsi itse havaintojen tallentamiseen löytyy jo välineet (Drupal), joita kannattaa hyödyntää. Ja itse voin olla apuna moisessa. Pyörää en vain jaksa lähteä keksimään uudestaan...

-Ville

-- 
Ville Heimonen <ville_at_viltsu.net>



--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)