Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jenni Elina Holopainen (hopsis_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.12.2005



Terve Anne !

Hieno idea! Kaikki nuo esityksesi olivat kutkuttavia, ja ainakin minä lukisin mielelläni. Perinteentutkijana olisin äärimmäisen kiinnostunut siitä kansanomaisesta tavasta nähdä asioita, ja kuten monessa tieteellisessä teoksessa esiin tulee, on niissä viha perä. Kauniisti maalaillut sananlaskut omaavat omaa kansaviisauttaan. Onhan ne kollektiivisesti testattu :-)

Kauneus, todellakin. Kauniita ilmiöitä on, jotka perustuvat matematiikan kauneudelle mitä täydellisimmällä tavalla, ja sen lisäksi ne ovat tinkimättömän esteettisiä taiteilijan kultaiselle leikkaukselle. Mitään ei puutu - siis luonnosta, ilmakehässä ilmiöt ovat päätähuimaavan tyrmääviä. Viimeksi katselin saureja taivaanrannassa, ja tajuntani oli ylikuumentua sen kaiken edessä.

Ilmakehä, joka toimii linssinä ylitaivaallisille ilmiöille, ei todellakaan ole vähäinen tekijä ihmiselle. Se ei eroa tähtitieteestä, sillä refraktiot ja ekstinktiot ilmenevät ilmakehässä. Vain Nasan äijät voivat puhua pelkästä tähtitieteestä, muuten olemme kaikki saman ilmakehän linssi-ilmiön onnellisia seuraajia - jos siis osaamme katsoa.

Aurinko, joka ilmaisee meille monia kauniita ilmiöitä, on tähti, ja sitä myöten tähtiharrastajalle ainut oikea todellinen lähiseurantakohde. Auringon aiheuttamien ilmiöiden kautta voimme arvioida muiden kohteiden ilmiöitä, joten olisi kaappimaista saivartelua erottaa haloilut ja ilmakehät Ursan alasta eriäväksi. Kumulatiivisuus on todellinen kaunis piirre, jota tulee käyttää hyväksi tai olemme takaisin puussa hännällä roikkumassa jonkin tieteellisen rasisimin takia.

Ideasi on hyvä, Anne.

~JH


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)