Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Anne Pöyhönen (anne.poyhonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.12.2005



Kun nyt moni täällä kaipaa lisää julkaisuja, jotka esittelisivät haloja, eikä K. Kalervon viittaamassa thredissä todellakaan näyttänyt siltä että T. & A. lehteeen niitä lisää kaivattaisiin, niin mitä mieltä olette, olisiko Suomessa tilaa lehdelle, jossa olisi muita Ursalaisten harrastamia ilmiöitä paremmin esillä?

Ilmakehä on viimevuosina muutenkin ollut kovasti "nousussa", mm. ilmaston lämpenemisen vuoksi. Ehkä siksikin suuri yleisökin olisi kiinnostunut tilaamaan lehteä, jossa olisi esitelty ilmakehän ilmiöitä ja niiden kauneutta? Sillä kauneuden takiahan moni on liikkeellä, niin visuaalisen kuin matemaattisenkin kauneuden? Ja kauneuden taakse on niin mukava kurkistaa tutkimalla sitä kaikin tieteen keinoin.

Tarkoitan kauneuden korostamisella sitä että voitaisiin julkaista niitä upeita kuvia revontulista, eri haloista, sateenkaarista, valaisevista yöpilvistä, kangastuksista, säästä, eri pilvistä, myrskyilmiöistä, tornadoista, salamoista, meteoreista, rakettilaukaisuista ja kaikista upeista ilmiöistä joita ilmakehässä ilmenee, tähtiä, kuita ja planeettojakaan kokonaan unohtamatta. Mutta lähinnä niistä, jotka eivät oikein mahdu T&A:n linjaan, koska avaruudessakin on niin paljon tutkimista.

Jos oikein rohkea ja kattava olisi, voisi lehdessä myös käsitellä ilmaston muutosta (ihan tieteellisen rauhallisesti), ja sivuavia ilmiöitä, esim. elokuvia, vaikka kirjoittamalla elokuvien virheistä: Golf virta ei pysähdy muutamassa päivässä kylmettäen ilmaston heti, eikä hurrikaani ylety stratosfääriin imien jäätävää ilmaa. Voisi kommentoida uusissa elokuvissa näkyviä virheellisiä sateenkaaria tai epätodellisia halokaaria. Vähän maustetta laajempien tutkivien artikkelien rinnalle. :-)

Laaja lukijoiden kommentti- ja kyselypalsta olisi nykyaikaa, sen tila lehdissä on kasvussa.

Tieteellisen puolen lisäksi kun ripauttaisi mausteeksi aina yhden artikkelin ilmiöiden vanhaa tulkintaa kansanperinteessä, niin johan kiinnostuisi suuri yleisö. Varsinkin vanhempi väki joka suuret ikäluokat muodostaa, elää vielä isovanhempiensa tarinat muistissa mutta tieteellisen maailmankuvan omaksuneena, ja on kiinnostunut molemmista, toisesta tarinana, toisesta arkipäivän selittäjänä. Sitäpaitsi vanhat tarinat ovat joskus hauskoja kuvauksia ilmiöstä sinänsä, ja ainakin lapsille niitä on hauska kertoa ennen kouluikää, siinä kuin muitakin satuja.

Ensimmäisissä numeroissa voisi esitellä yhden ilmiön kerrallaan, ja kertoa miten sen harrastamisen voi aloittaa.(Ilmiön selitys, havaintovälineet, havaintoajankohdat vuoden aikana, kyseinen Ursan jaosto ja sen toiminta, ja muut linkit ja kontaktit. ) Lehden alkuaikojen numeroita voisi siten myydä jälkikäteen kun joku uusi tilaaja kysyy "Miten pääsen alkuun halojen/revontulien/jne harrastamisessa?"

Lehdessä voisi juurta jaksain käsitellä eri kuvaus- ja mittaustekniikoita, ja julkaista uusinta kuvasatoa kaikista ilmakehän ilmiöistä. Tärkeää olisi silti että joka lehdessä on myös pari helppotajuista artikkelia, jotta myöhemmin tilaavat pääsevät mukaan innostukseen, ja oppivat sanaston. (Tämä on T&A lehden kanssa haasteena.)

Lehden nimi voisi olla yksinkertaisesti Ilmakehä. Siitähän avaruus vasta alkaa. :-)
(Toivottavasti tämä aiheuttaa keskustelun nimestä.. :-) )

Ilmakehässä on niin monta ilmiötä, joiden tutkimus on suomessa niin kovalla tasolla, että siitä kyllä kelpaisi vääntää lehteä. Ja pienellä journalistisella osaamisella sille voisi hyvinkin löytyä kannattava lukijakunta.

Kuka haluaisi lukea tällaista lehteä? Vai onko se aivan turha?

Anne P.


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)