Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kari Kalervo (kari.kalervo_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.12.2005



Emma Herranen kirjoitti Ursan valokuvauskirjasta:

> Halojen kohdalla olisi varmaan voitu tehdä parempaakin jälkeä.

Kommentoidaan lisää. Esimerkiksi mun kuvalähetyksessä oli kyllä mukana pari keinovalopilarinäytelmää, joista toinen oli aika spektaakkeli, ja lisäksi oli yksi (ei niin hyvä) kirkkaita Kuun haloja esittävä kuva, jossa oli mm horisonttirengas (eivät päätyneet kirjaan). No toki Jarmolla olisi ollut spektaakkelimaisia etelänapamannernäytelmiä! ja ym näytelmiä haloaktiiveilla. Mutta Emman kuvassa on mietitty sommittelua ja ilmaisua ja siten sekin puoltaa paikkaansa.

Mutta asiassa voi nähdä positiivisenkin puolen: On hienoa, että kirjassa ylipäänsä on Myllyniemen artikkeli ja että kirjassa käsitellään myös halojen ja ilmakehän ilmiöiden kuvaamista! Samaan aikaan astronetin keskustelufoorumissa ihmeteltiin ilmakehäkuvien määrää ja jopa vaadittiin kaikkien ilmakehäkuvien julkaisemisen lopettamista tähtiharrastukseen kuulumattomana asiana. Ei välttämättä ole innostavaa paneitua kirjan ilmakehäpuoleen, kun samaan aikaan joukolla ollaan herjaamassa ja mitätöimässä joidenkin kiinnostuksen kohdetta ja harrastustapaa. Lukekaa astronetin keskustelufoorumilta keskustelu T+A:n kuvien julkaisupolitiikasta
http://www.astronetti.com/foorumi/viewtopic.php?t=632

Itse olisin mielelläni nähnyt kirjassa enemmänkin ilmakehän ilmiöiden kuvausasiaa ja kuvia, nyt on monia ilmiöitä, joista ei ole ensimmäistäkään kuvaa. Mutta jos kaikki sata ja yksi (noin kuvainnollisesti) ilmakehän ilmiötä olisi otettu mukaan, kirja olisi paisunut aivan tolkuttomaksi. Hienoa, että ainakin revontulet, halot, salamat, myrskyt, sateenkaaret ja pilvet-yöpilvet ovat mukana.

>Vesitornikuva ei ole ainoa hieman tummaksi jäänyt otos kirjassa...ainakaan
>Henrikin auringonpimennyskuvasta ei oikein näe sitä ydinajatusta että
>taivas on itseasiassa sininen. Painotekniikka ei ilmeisesti salli kovin
>hienoja vivahteita tummemmissa värisävyissä.
>
>

Kaikesta huolimatta Henrikin kuva on hieno ja tunnelmallinen. Tummat sävyt ovat vaikeita valokuvaus- ja painoteknisesti. Tietokoneen näytön pitäisi olla hyvin kalibroitu, jotta näytöllä näkyvä kuva vastaisi mahdollisimman hyvin painettua kuvaa. Mun mielestä valokuvauskirjan painojälki on erittäin hyvä, ja myös painopaperi on hyvä, juuri sopivan matta.

>Olen lähes täysin kadottanut uskoni siihen että tähtivalokuva todella
>syntyy kamerassa. Suurin osa kuvista tuntuu syntyvän kuvankäsittelypöydällä.
>Jos siis halokuvista halutaan valita näytille tyypillisimmät halomuodot,
>voinee kuvia vapaasti muokata sellaisiksi että kohde näkyy hyvin
>ja edukseen.
>
>

Takavuosina oli tyypillistä, että esim T+A:n kuvista sai kissojen, koirien ja suurennuslasin avulla arvuutella, missä päin kuvan esittämä kohde oikein sijaitsee, eikä se ole kenenkään etu. Mun mielestä on suorastaan kuvaajan velvollisuus huolehtia siitä, että kuva on painettunakin hyvä.

>Voi toki olla että kaikki kirjan revontuletkin ovat oikeasti olleet noin
>komeita, mutta veikkaan että 80% todennäköisyydellä värejä on
>'korostettu'. Ajatus todellisuuden näyttämisestä siis kaatuu
>revontulikuviin ja todella tyssää viimeistään sumuihin.
>
>

Esim revontulissa kamera näkee värit paremmin kuin ihmissilmä. Valokuva ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan identtinen kopio todellisuudesta, ja myös visuaalihavainnot ovat subjektiivisia. Kuva on aina kuvattavan kohteen, tekniikan ja kuvaajan näkemyksen yhteisvaikutuksen tulos. Samalla valokuva sisältää myös dokumentaarista arvoa, ja tämä "ristiriita" tekeekin valokuvasta kiehtovan. Asioiden korostaminen tai korostamatta jättäminen kuuluu valokuvausilmaisuun.

>(Disclaimer: en tue revontulikuvien värien vääntämistä tappiin enkä
>harrasta sitä. Hyvä kuva syntyy kamerassa! )
>
>

Myös kamera säätää kuvaa monella tapaa. Monesti kuvaajan tietokoneella säätämä kuva vastaa paremmin todellista tilannetta kuin suoraan kamerasta tullut kuva tai filmille otettu kuva.

Kari Kalervo


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)