Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jenni Elina Holopainen (hopsis_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.12.2005



Morjensta!

Tieteen Kuvalehdessä oli mukava lyhyt artikkeli merisumusta, joka on havaittavissa marraskuusta tammikuuhun. Tämä on haihtumissumu, joka syntyy inversiosta. Yleensä ilma kylmenee ylöspäin mentäessä, mutta tässä tapauksessa kylmä virtaus kohtaa lämpimän ja aiheuttaa matalalla olevan pilven. Jotta merisumu olisi mahdollinen, pitää virtaavan ilman olla -15 asteista. Näemme nämä sumuiset pilvet meren yllä, koska muodostuneet vesitipat tippuvat hitaammin kuin ilma virtaa ylöspäin. Tämä sumu laskee näkyvyyttä jopa alle 50 metriin, joten se aiheuttaa vaaran merillä liikkujille.

Ja off topic:

Tarvitaan taiteellista analyyttistä silmää nähdä se yksi ainoa kuva joka ilmentää ilmiön olemusta mahdollisemman monelle ihmiselle. Minä en sitä vielä osaa, mutta Ursan resurssit ohjastaa ihmisiä ilmiöiden kauneuden äärelle pakottavat tähän. Ursa on sitä varten, että tavallinenkin (mitä on tavallinen?) ihminen ilman tieteellistä koulutusta tai vastaavaa taustaa saisi mahdollisuuden päästä käsiksi ilmiöiden kiehtovaan maailmaan jokseenkin vaivatta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että me asiaa harrastavat pyrimme aina parempiin kuviin/teksteihin. Mikä on parempi kuva/teksti? Tämä on keskustelu jota tulee käydä. Emme saa muuten vastausta, ei ole yhtä auktoriteettia sitä sanomaan, vaan ainoastaan se silmä joka näkee että parempaakin olisi, voi määritellä kontekstia paremmalle. Tehty ansiokas työ on ansiokas työ, mutta jos siinä on puutteita, tulee se ystävällisesti ilmaista, jotta voimme kehittyä työssämme. Ei ole olemassakaan stabiilia täydellisyyden subjektia. Meitä on monenlaisia tässä mukana: kaltaisiani taiteellisia höpsöjä, ja sitten tieteellisen analyyttisiä älykkäitä ihmisiä. Ursan tulisi tarjota molemmille jotakin. Tie kohti vastausta, tie kohti katsomista, tie ymmärrykseen ja tajuamiseen.

Kunnioittaen,
~J.H


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)