Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.07.1997


Hei kaikki.

Cygnuksella oli valoilmiokokouksessa puhetta paitsi polarisaatiosta ja taman ilmakehalistan perustamisesta, myos lyhykaisesti jaoston kayttamien kirkkausasteikkojen yhdenmukaistamisesta. Tilannehan on se, etta vakiohavaintokohteista kehien ja sateenkaarien kirkkauksissa on kaytetty asteikkoa 3-1 (himmea - kirkas) kun taas yo- ja helmiaispilvien kirkkaudet on arvioitu asteikolla 1-5 (1=nakyy vain huolella havaitessa, 5=hyvin kirkas, tajuntaa laajentava kokemus. Viralliset maaritelmat naille voi tarkistaa vaikka peruspaketista tai yokkosoppaasta.) Samanlaista viisiportaista asteikkoa kaytetaan myos halojaostossa, ja revontulienkin skaala on sentaan samaan suuntaan kasvava. Ainakin minulla on ollut aina vaikeuksia tuon "vaarinpain" olevan kolmiportaisen asteikon kanssa. Ainakaan kenellakaan Cygnuksen jaostokokouksessa lasnaolleella ei tuntunut olevan mitaan sita vastaan, etta tasta lahtien sateenkaarien ja kehien kirkkauksien kohdalla siirrytaan yksinkertaisuuden ja yhdenmukaisuuden vuoksi kayttamaan viisiportaista asteikkoa, siis jotain tamantapaista:

1 = hyvin himmea, nakyy vain huolellisesti havaitessa
2 = himmea
3 = keskikirkas
4 = kirkas
5 = hyvin kirkas, saa kokeneenkin havaitsijan huokailemaan ihastuksesta

Sateenkaarissa on kirkkauden lisaksi toinenkin vastaavanoloinen suure, nimittain Aleksanterin vyohykkeen tummuus. Ellei muistini taysin peta, siihen on kaytetty kolmiportaista asteikkoa, jossa ykkosen Ale erottui heikosti ja kolmonen tarkoitti tummaa. Onko jollakulla intohimoja taman rukkaamiseen uuteen uskoon? Ainakin minulle nykyinen systeemi kelpaa ihan mainiosti. Kommentit kirkkaus/tummuus -asteikoista ovat hyvin tervetulleita, ja tama ilmakehalista lienee aika passeli paikka kommettien julkituontiin, huomattava osa jaostolaisista listan tavoitettavissa kun ymmartaakseni on.

Siitapa tulikin mieleeni, etta tietaakseni aika harva kayttaa ainakaan sateenkaarien havaitsemiseen tarkoitusta varten tehtyja lomakkeita. Olettaisin, etta vapaamuotoisetkin havainnot ovat hyvin tervetulleita, mutta paitsi etta virallisten papereiden kaytto helpottanee jaoston pomopuolen hommia, jaa ilmiosta itsellekin lomakkeen tayttamalla selkeampi kuva kuin pelkista epamaaraisista sanallisista kommenteista.

Lopuksi jaostobyrokratiasta lyhyesti ihan toiseen asiaan. Loppukesan hiljakseen pimenevat yot ovat mainiota aikaa elosalamoiden (salamat niin kaukana, ettei jyrina kuulu) ja kalevantulien (sama juttu, mutta itse salama ei nay, vaan ainoastaan sen heijastus pilvista) seurailuun. Viimeksi viime yona paasin ihastelemaan elosalamoiden ja kalevantulien kauneutta parin muun kumman kulkijan seurassa. Elmontulet (sahkopurkaus maston tms. paasta) pitaisi joskus paasta nakemaan, ja tietysti pallosalama. Onko kellaan naista havaintoja? Vaikka ilmakehan sahkoilmiot eivat varsinaisesti jaoston ohjelmaan kuulukaan, kannattaa niita seurailla ihan vaan niiden kauneuden vuoksi. Itselleni ainakin luonnon kauneus on se suurin syy, miksi koko jaoston touhuista aikoinaan innostuin.

Pitakaa silmanne auki.


			Teemu Öhman
		     Tirolintie 2A 605
			90530 Oulu
		    
			08-5507168
		    tohman_at_tuomi.oulu.fi

*************************************************************************