Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.06.2005



On Thu, 2 Jun 2005, Marko Riikonen wrote:

> Kuinka tästä eteenpäin? Kaksi huonoa kevättä peräkkäin. Ehkä on vain paras
> varautua siihen että sama meno jatkuu. Ehkäpä ilmasto muuttunut
> sellaiseksi, että huonoja halokeväitä on tulossa lisää peräkkäin. NAO-
> indeksi on haloille epäsuotuisa tai jotain. Noh, ensi keväänä sen näkee -
> jos jaksaa katsella enää taivaalle.

Jotenkin tästä tuli mieleeni huomio jonka tein vajaan kahden vuoden Illinois-visiitin pohjalta, eli siellä matalammilla leveysasteilla on kyllä yläpilviä paljon (Illinois on hyvin barokliinisen vyöhykkeen sisällä joten matalapaineita riittää ja ukkospilviä myös), mutta laadullisesti hyvin huonoa. Suurimman osan ajasta yläpilvet olivat kovin paksuja ja suurin osa näkyneistä haloista oli visuaalisesti lähinnä masentavia. Pyramidinäytelmiä oli kyllä muutaman kerran ja ensimmäinen ja ainoa HYK:ini tuli napatuksi, mutta esim. värikkäitä saureja tai ylläsivuavia ei juuri näkynyt, paremmasta puhumattakaan.

Oma tulkintani asiasta oli se, että kun on enemmän vesihöyryä tarjolla (lämpimämmät ilmamassat jne), kiteen kasvu on luultavasti nopeampaa ja laatu on sitten mitä on. Voi myös vaikuttaa kiteiden kokojakaumaan, eli on esimerkiksi enemmän sellaista pientä kidettä joka ei synnytä haloja ollenkaan, mutta tämä on vain arvailua. Periaatteessa ilmaston lämpeneminen Suomessa voisi johtaa hyvin samanlaiseen tilanteeseen. Ei ole kyllä tiedossa että ilmastoennusteita  olisi toistaiseksi tehty tästä näkökulmasta... :-)

Mutta muutaman vuoden perusteella ei toki ilmastollisista asioista voi sanoa mitään varmaa. todennäköisemmin nuo NAOhommelit  yms. ovat paljon merkittävämpiä. On ihan selvä että ne vaikuttavat esimerkiksi sykloniratoihin ja sitä kautta siihen minkälaista pilveä tänne saadaan. Ja varmaan myös pilvien syntyolosuhteisiin. Noista vain tietetään aika vähän. Onko esim. ursalaisilla tietoa siitä missä päin matalapainealuetta  on parhaat halopilvet? Eli ilmansuunta matalapaineen keskustasta katsottuna. Sijoittuvatko tilastollisesti merkitsevästi johonkin tiettyyn sektoriin esimerkiksi? Jos tällaista tietoa ei ole, tästä voisi saada vaikka hyvän graduaiheen jollekin opiskelijalle...

--
Timo Nousiainen
University of Helsinki
Department of Physical Sciences
P.O. Box 64
FIN-00014 University of Helsinki
Tel: 358-9-19151064
Fax: 358-9-19150860