Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Mika Sillanpää (masillan_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.01.1997



Tervehdys

Ilmoille on pullahtanut uusi havainto ellipsihalon polarisaatiosta. Eresmaa näki Jyväskylässä 21/22.12. viime vuoden puolella Kuulla kaksi ellipsiä ja onnistui tekemään havaintoja efektien polarisaatiosta. Itsehän huomasin viime syksynä erään ellipsidisplayn yhteydessä polarisaatiosuotimen kääntelyn todella selvän vaikutuksen yksinkertaiseen ellipsiin. Mutta. Asiat mutkistuvat eriskummallisella tavalla tämän viimeisen tapauksen takia: Eresmaan mukaan ellipsit eivät reagoineet suodattimen kääntelyyn. Piste.
Johan sitä ollaan sekamelskan keskellä. Ainoa järjellinen selitys lienee, että Kuulla polarisaatiota ei olekaan ihan niin helppoa havaita kuin normaalilla valonlähteellä...? (Huomattakoon ihmissilmän huomattavan epälineaarinen näköaistimuksen tuottokyky intensiteetin muuttuessa ihan eri suuruusluokkiin yöllisen valonlähteen tapauksessa.) Onko kellään kokemuksia? Tai ehkäpä sitten on olemassa n-1 erilaista valonkulkua n+1 erilaisessa jääkiteessä jotka aiheuttavat ellipsejä kiusaksemme taivaalle. Mutta, hyvät ihmiset. Kun näette tavallisen pikkuellipsin (tai kaksi tai kolme sellaista yhtaikaa) minkä tahansa (Auringon, Kuun, katulampun, jne) ympärillä, älkää vaan missään tilanteessa ottako käteenne ensiksi kameraa vaan polarisaatiosuodatin!!!! Yksi kätevä tapa on kantaa mukana vaikka polaroivia aurinkolaseja. Ne eivät paljoa tilaa vie. Lisäksi niistä saattaa olla jälkikäteen helppo selvittää/muistaa se suodattimen asento, missä ellipsi temppuili milläkin tavalla. Tarkat muistiinpanot havaintohetkellä ovat tietysti tärkeitä. Kaikkein coolein tapa hoitaa em. asia on ehkä se, että tekee kameran linssin eteen sopivan polarisaatiosuodattimen, josta vaikka peittää toisen reunan suodattimen polarisaatiosuunnan mukaan siten että valmiissa kuvissa "rakojen" suunta näkyy dian jossain reunassa näkyvänä tummana alueena. Tästä huolimatta kannattaa aina yrittää havaita polarisaatiota myös "manuaalisesti".

  "Matematiikan lauseet ovat ikuisia satunnaisuuksia"

  • Aristoteles -